„Criza pandemică a acutizat disparitățile dintre regiuni și clivajele sociale. Copiii din medii socio-vulnerabile au avut acces îngrădit la educație și servicii medicale, pe fondul restricțiilor sociale”, spune președintele executiv Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, cu ocazia lansării unui raport care arată că, după un an de pandemie, copiii sunt mai săraci și mai excluși din sistemul educațional al României.
În 2020, 1.582.000 de copii români s-au aflat la risc de sărăcie sau excluziune socială.
Practic, pandemia a crescut pentru prima oară din 2015 încoace numărul copiilor vulnerabili, iar asta s-a întâmplat în timp ce lucrurile s-au îmbunătățit statistic pentru adulți.
Astfel, raportul organizației neguvernamentale arată că 1,2% din adulți au ieșit anul trecut de sub zodia riscului de sărăcie.
Cu 36,3% din copii expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, România înregistrează o situație mai proastă decât Kosovo ori Bosnia și Herțegovina.
În anul pandemiei, rata deprivării materiale severe a crescut cu 8% pentru copiii mai mici de 6 ani, în vreme ce ponderea a fost de doar 0,7% în rândul populației generale.
Iar excluziunea socială s-a accentuat în special pentru copiii cu dizabilități, cei din zonele rurale și de etnie romă, inclusiv în ceea ce privește accesul la educație.
„Încă dinaintea acestei crize, educația avea costuri ascunse, iar România se numără printre țările în care legătura dintre statusul socio-economic și rezultatele școlare este una de cauzalitate”, se arată în raportul Salvați Copiii.
Un grup vulnerabil: copiii mamelor minore
Organizația menționează că un grup în mod special vulnerabil este cel al copiilor mamelor minore. În 2019 au născut aproape 8.000 de mame minore, dintre care 700 aveau la data nașterii mai puțin de 15 ani. Copiii acestor mame sunt mai vulnerabili, de regulă nu sunt imunizați la timp și nu au același acces la servicii medicale.
De altfel, pandemia a accentuat în general problema accesului la servicii medicale. În aprilie 2020, 23% dintre părinți se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, iar 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru cei mici.
Pe plan european, copiii cei mai afectați de sărăcie sunt cei care cresc în familii monoparentale, care provin din familii de imigranți, care aparțin unei minorități etnice și cei care provin din mediul rural sau alte zone dezavantajate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro