- În funcție de evoluția acestor medii, autoritățile vor decide dacă românii vor intra în izolare la întoarcerea din anumite țări.
- Condiția anunțată de Iohannis este ca „în ultimele 14 zile, numărul de îmbolnăviri să fie sub 5 cazuri la un milion de locuitori”
România a confirmat de la începutul epidemiei 20.749 de cazuri de COVID-19, iar în ultimele săptămâni numărul confirmărilor zilnice s-a menținut sub 200. Singura excepție a fost ziua de joi, 4 iunie, când au fost raporate 238 de cazuri la aproape 13.500 de teste făcute.
Numărul cazurilor a fost în scădere, dar și numărul testelor a fost semnificativ mai mic. De exemplu, luni au fost confirmate 125 de noi cazuri, însă au fost efectuate doar puțin peste 2.900 de teste.
Astăzi au fost făcute peste 5.000 de teste, care au ieșit pozitive în cazul a 145 de persoane. Raportat la populația de aproximativ 19,4 de milioane de locuitori a României, sunt, în medie, 7,4 cazuri de coronavirus la un milion de locuitori.
Pe 8 iunie, România a înregistrat 125 de cazuri noi, ceea ce înseamnă 6,4 de cazuri la un milion de locuitori. Astfel, țara noastră a avut în ultimele două zile peste media de 5 cazuri la milion de locuitori.
Acesta este criteriul de care vor ține cont autoritățile atunci când vor decide impunerea măsurii de autoizolare pentru românii care se întorc din străinătate.
„Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic – mai exact, unde numărul de îmbolnăviri, în ultimele 14 zile, este sub 5 cazuri la un milion de locuitori în fiecare sau în media ultimelor 14 zile”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
El a precizat că Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia și Olanda nu sunt vizate de aceste măsuri de relaxare. În acest timp, potrivit datelor publicate de Worldometers, unele dintre aceste țări au înregistrat pe 8 iunie, un număr mai mic de cazuri la fiecare milion de locuitori. Astfel, Franța a avut 3,2 cazuri, Spania – 3,5, iar Italia – 4,6.
Bulgaria și Austria, despre care potrivit unor surse guvernamentale se spune că vor fi incluse pe listă, au depășit cu mult acest indicator: Bulgaria a avut 11,9 cazuri la un milion de locuitori, iar Austria – 7,3.
Câte cazuri de COVID-19 au înregistrat alte țări, pe 8 iunie
- Ungaria – 0,62 cazuri / milion de locuitori
- Danemarca – 2,4 cazuri / milion de locuitori
- Franța – 3,2 cazuri / milion de locuitori
- Spania – 3,5 cazuri / milion de locuitori
- Italia – 4,6 cazuri / milion de locuitori
- Grecia – 4,9 cazuri / milion de locuitori
- Germania – 4 cazuri / milion de locuitori
- Austria – 7,3 cazuri / milion de locuitori
- Olanda – 9,6 cazuri / milion de locuitori
- Bulgaria – 11,9 cazuri / milion de locuitori
- Belgia – 10,5 cazuri / milion de locuitori
- Turcia – 11,7 cazuri / milion de locuitori
- Canada – 14,4 cazuri / milion de locuitori
- Marea Britanie – 17,7 cazuri / milion de locuitori
- SUA – 57,5 cazuri / milion de locuitori
- Suedia – 53 de cazuri / milion de locuitori
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro