Coroana Casei Regale Hohenzollern a fost realizata in 1880 de catre Arsenalul Armatei, la comanda regelui Carol I, din otelul unui tun capturat de la turci in batalia de la Plevna, in 1887. Ideea a fost ca independenta Romaniei s-a obtinut pe calea armelor si acest lucru trebuie simbolizat prin ceva. Coroana din otel a fost purtata si de regele Ferdinand, cel care a faurit Romania Mare, tot pe calea armelor. Ceilalti doi regi ai Romaniei, Carol al II-lea si Mihai I, nu au fost incoronati oficial niciodata.
Coroanele reginelor Romaniei au fost realizate in Franta. Prima a fost comandata pentru regina Elisabeta, sotia regelui Carol I, in 1880, iar a doua pentru Maria, in 1922. „Elisabeta a refuzat sa aiba coroana din otel, ca si sotul ei. A tinut neaparat sa fie din aur, cu o greutate de aproximativ 800 de grame. Regina Maria, sotia lui Ferdinand, a vrut sa iasa si mai mult in evidenta. Ea a comandat o coroana mai grea, de aproximativ un kilogram”, ne-a spus serban Constantinescu, muzeograf in cadrul Muzeului National de Istorie.
Cioaba are o coroana de aur de 2,5 kilograme
Neoficial, Romania mai are patru coroane. Asa cum ii sta bine unui conducator cu rang regal, Florin Cioaba poarta o coroana de aur batuta cu smaralde, un sceptru incrustat cu rubine si un colan de aur, pe care, in semn de respect, are poza tatalui sau, Ion Cioaba, primul rege al rromilor. Coroana de doua kilograme si jumatate, colanul de un kilogram si jumatate si sceptrul de doua kilograme au fost facute din aurul pe care militienii nu au pus mana.
si femeile din familie poarta la gat salbe grele de aur. Restul a fost transformat in case, biserici, masini, investit in actiuni la diverse firme ori in infiintarea unor societati comerciale. Regele are conturi grase in dolari. Bijuteriile sunt tinute intr-un seif al unei banci sibiene. Ultima ocazie cand valoroasele obiecte au fost scoase din caseta de valori a fost „Targul Exposib”. Atunci, familia Cioaba a iesit la cumparaturi impodobita cu insemnele regale.
imparatul tiganilor, Iulian I Radulescu, si-a facut o coroana din bani de aur. Coroana lui este deosebita, in sensul ca banii nu au fost topiti, ci asamblati unul langa altul, „imparatul” – autoproclamat, desigur – pare sa umble cu vistieria pe cap. Piesa cantareste peste un kilogram.
Al treilea autoproclamat, in ordine cronologica, regele international al tiganilor, Ilie Badea Stanescu, a fost incoronat de patru preoti ortodocsi la Manastirea Argesului, in anul 2003. insemnul sau regal e o coroana din aur, batuta cu nestemate. Obiectul cantareste peste un kilogram si a fost facut la Viena. „E ceva deosebit. Are o cruce in fata cu nestemate. Pietrele le-au pus tiganii din Turcia, care stiti ca-s mari mesteri, ati auzit, nu?”, ne spunea, la vremea incoronarii, „regele”.
„Este expresia unei gandiri infantile”
„Coroana trebuie sa fie simbolul unor calitati. Ca atare, un rege autoproclamat al manelelor, sau al tiganilor, sau al cateilor, sau orice altceva de acest gen, este expresia unei gandiri infantile. Cand eram copii ne jucam de-a regii si reginele. Aceasta joaca are la oamenii maturi aspectul ludic al unor persoane care au foarte putine ganduri in cap. in acelasi timp, este o negare a valorilor, in general are aspectul unei batjocuri, al unei bagatelizari care vrea sa spuna ca totul e o mizerie, o desertaciune”, explica Florin Tudose, seful Clinicii de psihiatrie din Spitalului Universitar din Bucuresti.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!