Ei bine, țara noastră tot are un nivel mai mare de taxare față de statele din grupul BRIC, adică Brazilia, Rusia, India și China, după cum arată un studiu realizat de către UHY, o rețea internațională de firme de contabilitate.

Media globală este la 28,2%

Conform studiului, România are o povară fiscală de 29%, peste media globală de 28,2% și peste nivelul înregistrat de țările BRIC, de 21,8%.

“Economiile precum România trebuie să cerceteze şi să identifice mai multe moduri pentru a diminua povara fiscală pentru companii. În caz contrar, acestea vor fi afectate de concurenţa tot mai acerbă a ţărilor emergente mai dinamice când vine vorba de atragerea companiilor străine în România.

Este dovedit că scăderea taxelor impuse persoanelor fizice şi juridice ar putea ajuta economiile să încurajeze creşterea şi să creeze stimulente, în special pentru investitori şi companii mai mari cu o activitate orientată spre nivel global”, a declarat Camelia Dobre, șefa UHY Audit CD.

UHY a analizat 34 de ţări din întreaga lume şi a calculat procentul colectat din PIB-ul ţărilor respective de către Guverne prin taxe.

Danemarca aduce 53,5% la buget, Germania 43,8%

România este pe locul 17, cu 29%. Pe primul loc se află Danemarca, cu 53,5%. SUA aducă 22% din PIB drept taxe. Pe de altă parte, în SUA taxele sunt mari, dar ponderea lor în PIB este mică deoarece SUA au cea mai dezvoltată economie din lume și este sediul celor mai puternice multinaționale la nivel global.

Din UE numai Irlanda se află sub media globală. Și asta pentru că Irlanda este oricum un fel de paradis fiscal folosit de marile corporații din IT pentru canalizarea profiturilor. Uniunea Europeană este pe cale să impună o taxă de 3% pe cifra de afaceri giganților de tehnologie din acest motiv.

Germania are taxe care totalizează 43,8% din PIB.

Țări din grupul ASEAN, aflate în sud-estul Asiei, au taxe și mai mici, cum ar fi Malaezia (16,5%) și Filipine (13,9%).

 
 

Urmărește-ne pe Google News