Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale din România era de 41,43% în data de 27 iunie, sub media Uniunii Europene de 57,12%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE), o asociație europeană care reunește operatorii de transport de gaze, cei de stocare și companiile care dețin terminale de gaze lichefiate.
Spre comparație, în 20 iunie, gradul de încărcare era de 39,41%. Astfel, România reușește să înmagazineze câte un punct procentual pe săptămână.
Ciucă promite că vom avea 80% în depozite
România dispune de producție internă, companiile Petrom și Romgaz acoperind circa două treimi din consum. Țara noastră depinde de importuri în proporție de o treime.
Săptămâna trecută a intrat în exploatare un nou zăcământ, în Marea Neagră, exploatat de Black Sea Oil & Gas. Acesta va produce un miliard de metri cubi anual.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, la inaugurarea oficială a investiției, că până la 1 noiembrie gradul de umplere a depozitelor va crește la 80%.
„Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, a spus Ciucă, citat de Agerpres.ro.
Putem avea probleme când e ger
Experții nu sunt însă la fel de optimiști. Dumitru Chisăliță, expert în gaze naturale, președinte al Asociației Energia Inteligentă și fost director al Romgaz, a declarat săptămâna trecută că țara noastră este vulnerabilă în perioadele de ger în cazul în care Rusia decide să taie alimentarea Europei.
„Dacă se va tăia de tot alimentarea cu gaze în toată Uniunea Europeană atunci o să ajungem să umplem 60-70% din capacitatea de înmagazinare și la primul ger o să începem să tăiem din consumatorii neesențiali”, a spus acesta.
Conform lui Chisăliță, România poate trece iarna prin oprirea gazelor pentru industrie și pentru instituții, precum primăriile.
Bătălia pentru gaze
Marile state industriale din Vestul Europei au înmagazinat mult mai multe gaze decât România, iar acum încearcă să crească și mai mult cantitatea, pentru a trece cu bine peste iarnă, în contextul scăderii livrărilor din Rusia.
Franța are un grad de umplere a depozitelor de 60,86%, iar Germania de 60,26%, conform datelor.
Cel mai bine stă Portugalia (100%), urmată de Polonia (97,09%), Danemarca (79,41%), Cehia (75,33%) și Spania (72,08%).
Dintre vecinii României, Ungaria este la 39,37%, iar Bulgaria are 34,32%. Cel mai slab pregătit stat este Croația, cu un grad de umplere de 27,16%.
Marea Britanie, care nu se află în Uniunea Europeană, dar este inclusă în statistici, are rezerve în proporție de 95,37% în depozite.
Situații diferite
Cu toate acestea, situațiile sunt diferite de la un stat la altul. Marea Britanie are capacități de import de gaze lichefiate, în vreme ce Germania – cea mai mare putere economică a Europei – este în mare măsură dependentă de gazele din Rusia.
Gigantul rus Gazprom a redus cu 60% livrările prin gazoductul Nord Stream, care subtraversează Marea Baltică, iar Germania a crescut nivelul de alertă și a pornit termocentrale.
De asemenea, oficialii au avertizat că gazele ar putea fi raționalizate.
În Franța, șefii grupurilor energetice ENGIE, EDF și Total au cerut consumatorilor și firmelor să își reducă consumul, astfel încât țara să fie mai bine pregătită pentru iarnă.
Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), a avertizat recent Europa să se pregătească pentru o oprire a livrărilor de gaze din Rusia.
Statele europene caută soluții de import din SUA, Norvegia, Qatar sau Azerbaidjan.