În 2018, Mihai Constantinescu era șeful Auditului Intern din Ministerul Sănătății. Atribuția sa esențială: verificarea integrității angajaților din aparatul central de sănătate.
Mihai Constantinescu a fost declarat incompatibil de către ANI, în 2018, după ce Libertatea a expus situația în care se găsea auditorul. Constantinescu devenise și controlor de integritate, dar și beneficiarul unor bani, în calitate de coordonator al unui proiect european.
Șapte miniștri ai Sănătății l-au lăsat pe post
A urmat o perioadă în care șapte miniștri ai Sănătății l-au menținut în funcție, în condițiile incompatibilității. Nu exista o decizie definitivă a instanței.
Mai apoi, când verdictul definitiv a apărut, două instituții publice i-au oferit câte un loc de muncă lui Mihai Constantinescu. Acesta a lucrat la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie până în urmă cu câteva luni.
Iar din vara lui 2023, el lucrează la Directoratul Național pentru Securitate și Cibernetică (DNSC) din subordinea Guvernului.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat, pe 26 ianuarie 2022, sentința finală în procesul în care Mihai Constantinescu atacase decizia ANI din 2018, prin care era declarat incompatibil de a mai ocupa o funcție publică.
„Respinge recursul formulat de reclamantul Constantinescu Mihai împotriva sentinţei nr. 1165 din 26 martie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26 ianuarie 2022”, au pronunțat magistrații.
Numele funcționarului din MS a fost introdus în baza de date a ANI privind persoanele care au interdicție pe o perioadă de 3 ani de a mai ocupa o funcție publică. Perioada de interdicție pentru Mihai Constantinescu este 26.01.2022-26.01.2025.
Informație confirmată
Conform interdicției dictate de judecători, Constantinescu nu mai putea fi angajat în sistemul public pe o perioadă de 3 ani.
După sentință, Constantinescu a continuat în sistemul public. El a lucrat la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie până în vara lui 2023. „Incompatibilul Mihai Constantinescu a plecat prin detașare la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică. Tot ca auditor”, a anunțat Libertatea o sursă din Ministerul Sănătății.
Informația a fost confirmată și de noul șef al Institutului de Recuperare și Medicină Fizică. „A plecat la DNSC în momentul în care am sosit eu aici”, a spus pentru Libertatea directorul Adrian Miulescu.
DNSC a refuzat să dea informații despre Constantinescu
Libertatea a solicitat Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică să răspundă dacă Mihai Constantinescu este angajatul său, de când și dacă știe că pe numele acestuia există o decizie judecătorească prin care i se interzice să lucreze în sistemul public până pe 26 ianuarie 2025.
Prin răspunsul oferit, DNSC nu a negat că Mihai Constantinescu nu ar fi angajatul său, ci a susținut că astfel de informații sunt incluse în categoria celor cu caracter privat, motiv pentru care nu pot fi comunicate dacă acesta nu-și dă acordul.
Răspunsul complet al DNSC este următorul: „Personalul DNSC este personal contractual conform OUG nr. 104/2021, drept urmare, informațiile referitoare la personalul instituției nu sunt informații de interes public, fiind incluse în categoria informațiilor cu caracter privat și nu pot fi comunicate în lipsa acordului expres al persoanei vizate”.
Misiunea DNSC
DNSC este, așa cum susține chiar instituția pe site-ul său oficial, „Romanian national cybersecurity and incident response team”.
Misiunea DNSC este aceea de a preveni, identifica, analiza și reacționa rapid la incidentele de securitate cibernetică din spațiul cibernetic național.
DNSC a adoptat în 2021 o declarație privind asumarea unei agende de integritate organizațională internă pentru implementarea unei Strategii naționale Anticorupție 2021-2022. Printre obiectivele trasate pe agendă sunt:
- susținerea și promovarea implementării sistematice a măsurilor preventive, precum și consolidarea integrității și transparenței, prin susținerea măsurilor anticorupție și a standardelor etice profesionale la nivelul Directoratului;
- consolidarea utilizării planului de integritate ca instrument managerial pentru promovarea integrității organizaționale;
- autoevaluarea anuală și raportarea asupra gradului de implementare a planului de integritate.
Libertatea l-a contactat și pe Constantinescu pentru a-l întreba pe ce post a fost angajat la DNSC. Auditorul a răspuns mesajului inițial, însă, după ce a văzut întrebarea adresată, nu a mai răspuns.
După ce Libertatea a început să pună întrebări, surse din DNSC au mărturisit că „Mihai Constantinescu a fost relocat temporar de pe funcția de auditor pe una de șef de proiect la departamentul atacuri cibernetice”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 06.12.2023, 01:32
Fratilor...votati alti,ne-am saturat de psd si pnl...nu fac nimic...alti la rand
ginx • 29.11.2023, 04:55
Un alt caz în care statul român, prin reprezentanții săi nu respecta legile și protejează pe cei care încalcă legea
.ZORRO. • 28.11.2023, 19:43
O rusine de procurori, o rusine de servicii, o rusine de politicieni. Tara asta nu poate scapa, daca nu se scutura de parazitii astia.