”Doing Business 2018” folosește 11 indicatori care măsoară ușurința de dezvoltare a unei afaceri, precum accesul la rețelele de electricitate și timpul necesar primirii avizelor de construcție, dar și ușurința plății taxelor, contractarea de credite, protecția acționarilor minoritari și insolvențele.
Stăm bine la comerț
România rămâne pe primul loc în lume la libertatea comerțului internațional, adică la ușurința de a importa în România și de a exporta bunuri și servicii.
Însă în ceea ce priveşte uşurinţa de a deschide o nouă afacere România a retrogradat două poziţii, ţara noastră fiind pe locul 64, faţă de locul 62 în ediţia anterioară.
Cel mai mare regres l-am înregistrat în privința obținerii permiselor de construcție unde România a retrogradat 55 de poziții față de ediția anterioară, în prezent regăsindu-ne pe locul 150 din 190 de țări analizate. La ediția anterioară, România se afla pe locul 95 la acest capitol. Cine dorește să construiască ceva trebuie să îndeplinească 24 de proceduri, iar avizele se eliberează în 260 de zile
Cel mai dezastruos stăm la capitolul privind accesul la electricitate, unde ne aflăm pe locul 147 în lume. Numărul de proceduri necesar este nouă, iar un cetățean le primește în 174 de zile.
Informația a fost semnalată inițial de către INACO.
Noua Zeelandă, pe primul loc în lume
Primul loc în top se regăsește Noua Zeelandă, iar următoarele locuri sunt ocupate de către Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, SUA, Marea Britanie, Norvegia, Georgia și Suedia.
Georgia, Macedonia, Kosovo și Rwanda, în fața României
În fața României se găsesc state precum Georgia (locul 9 în lume), Macedonia (11), dar și Emiratele Arabe Unite (21), Rusia (35), Kazahstan (36), Belarus (38), Kosovo (40), Rwanda (41) și chiar și Republica Moldova (44).
Îi depășim pe vecinii din Bulgaria (50) și Ungaria (48), dar ne aflăm în spatele Poloniei (27), Cehia (30) și Slovacia (39).
Pe de altă parte, depășim Italia (46), Belgia (52), Luxemburg (63) și China (78), state considerate mai dezvoltate decât România.
Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de țări mistuite de conflicte interne: Libia (185), Yemen (186), Sudanul de Sud (187), Venezuela (188), Eritreea (189) și Somalia (190).