Mai exact, România are un deficit de colectare de 37,2%, cel mai mare din UE. Asta înseamnă că, de fapt, statul încasează doar 62,8% din banii cuveniți.
”Deficitul de încasare a TVA” constituie diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi sumele efectiv colectate.
Acest lucru înseamnă că o treime din bani se scurg din cauza evaziunii fiscale, dar și din cauza fraudelor la TVA prin firme-fantomă și a optimizărilor fiscale efectuate de către unele multinaționale.
O altă cauză a scăderii încasărilor din TVA o constituie reducerile de taxe din ultimii ani. România a redus în 2015 TVA-ul la alimente de la 24% la 9%, iar de anul trecut cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20%. De la 1 ianuarie 2017 TVA-ul a scăzut de la 20% la 19%.
Statistica europeană se referă, însă, la anul 2015.
După România, cel mai mare deficit de încasare la TVA îl are Slovacia (29,4%) și Grecia (28,3%). Pe cele mai bune locuri stau, în mod surprinzător, Spania – care are un deficit de încasare de 3,5% și Croația (3,9%).
În sume brute, cea mai mare gaură cauzată de TVA se află în Italia, cu 35 de miliarde de euro.
Reforma sistemului TVA, o prioritate europeană
În ultimii ani au existat tot mai multe voci care cer reformarea TVA la nivel european. România a cerut taxarea inversă. Acest sistem are avantajul că este în interesul fiecărei părți de pe lanțul producție-procesare-comercializare să colecteze.
Taxarea inversă e soluția, dar nu e dorită
Însă taxarea inversă este ilegală în Uniunea Europeană, iar o reformă a acestui sistem este greu de realizat deoarece se opun Franța și Italia, potrivit consultantului fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe în cadrul Guvernului Cioloș.
Statele care se opun taxării inverse spun că măsura introduce riscuri, în special în cazul în care una dintre părți nu colectează TVA. În acel caz, statul pierde TVA-ul de pe tot lanțul.
De asemenea, nici multinaționalele nu sunt prea încântate de taxarea inversă, deoarece s-ar transforma practic în agenți fiscali ai statului.