Olanda și Germania urmează în clasament, cu producții de 2,2 bcm și, respectiv, 0,9 bcm. Aceasta este prima dată când România ocupă această poziție, potrivit raportului Comisiei Europene.

Producția de gaze din UE a scăzut cu 18% în 2024

Cel mai mari producători de gaze din UE în al doilea trimestru al anului 2024 a devenit pentru prima dată România, cu o producție trimestrială totală de 2,3 bcm, o scădere de 4% față de trimestrul precedent și o creștere de 1% de la an la an”, arată raportul publicat de Comisie.

„Țările de Jos, fostul producător numărul unu, a continuat să să-și reducă treptat producția de gaze și a înregistrat o scădere trimestrială de 18% și o scădere anuală de 17%, producând 2,23 miliarde de metri cubi. Al treilea mare producător a rămas Germania (0,9 bcm), urmată de Italia (0,7 bcm) pe locul patru și Ungaria (0,4 bcm) pe locul cinci”, mai arată raportul.

În ansamblu, producția de gaze a UE a scăzut la 8 bcm în al doilea trimestru al anului, o reducere de 8% față de trimestrul precedent și de 18% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Importurile de gaze ale UE au fost de aproape 70 bcm, rămânând constante față de trimestrul precedent, dar în scădere cu 9% față de anul precedent.

Gazul din conducte a reprezentat 64% din importuri (44 bcm), iar gazul natural lichefiat (LNG) 36% (25 bcm). Norvegia a continuat să fie cel mai mare furnizor de gaze al UE, cu 34% (23,3 bcm), urmată de Rusia (18%, 12,4 bcm) și SUA (16%, 11 bcm).

Consumul de gaze din UE a scăzut în acest an

Consumul de gaze în UE a fost de 61 bcm, în scădere cu 6% (-3,8 bcm) față de anul precedent. Aceasta reflectă o contracție continuă a consumului de gaze, parțial determinată de o scădere de 22% a consumului pentru producția de energie electrică.

De la un trimestru la altul, consumul a scăzut cu 45% (-49,4 bcm) datorită încheierii sezonului de încălzire de iarnă.

Consumul de gaze a scăzut în toate statele membre de la un trimestru la altul, ceea ce este normal deoarece al doilea trimestru este mai cald decât primul. Letonia a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială (-79%), urmată de România (-62%) și Estonia (-60%).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, consumul a scăzut în 16 state membre, variind de la 29% în Portugalia la 1% în Germania, și a crescut în nouă state, de la 5% în Slovenia la 29% în Grecia.

Cei mai mari cinci consumatori de gaze din UE în al doilea trimestru al anului 2024 au fost Germania (14 bcm), Italia (11 bcm), Țările de Jos (6,3 bcm), Spania (5,9 bcm) și Franța (5,1 bcm).

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News