- Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 noiembrie curent, pe un eșantion de 1.015 respondenți cu vârsta de peste 18 ani (dintre care 55% au răspuns telefonic) și are o marjă de eroare de 3%.
- Barometrului socio-politic al Republicii Moldova, ediția a treia, lansat la Casa Oamenilor de Știință din Chișinău, a fost comandat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom.
29,7% din respondenți spun că România ajută cel mai mult Republica Moldova. 24,1% au indicat spre Uniunea Europeană, 9% spre Rusia și 6,7% spre SUA.
În cazul în care Republica Moldova ar fi atacată militar, cel mai mare sprijin ar veni din România (20,8%), UE – 16,5%, SUA – 13,5%, NATO – 10,5% și Rusia – 3,5%.
Potrivit aceleiași cercetări, dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum pentru unirea Republicii Moldova cu România, 42,5% s-ar pronunța „pentru”. Numărul unioniștilor a crescut constant din 2010, cu mici excepții, când doar 3% susțineau unirea.
Mai mult de jumătate dintre cei intervievați, 50,9%, ar vota la un eventual referendum pentru aderarea Moldovei la UE.
În schimb, în cazul unui referendum de aderare la NATO, 29,1% din cetățeni ar vota „pentru”. În 2016, numărul acestora era de doar 11%.
Întrebați care sunt liderii străini în care au cea mai mare încredere, 35,4% au arătat spre președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului român l-a depășit, la limită, pe liderul rus Vladimir Putin (35,2%), anterior primul în topul respectiv.
În topul „încrederii” urmează președintele francez Emmanuel Macron, cu 34,5%, liderul ucrainean Volodimir Zelenski – 30,9%, cancelarul german Olaf Scholz – 29,7% și Joe Biden, președintele SUA – 20,9%.
Dezvoltarea unor proiecte economice de succes pe ambele maluri ale Prutului, sporirea investițiilor românești la Chișinău, integrarea agriculturii și industriei din Moldova în spațiul economic comun al României, precum și interconectarea energetică dintre cele două state sunt acțiunile care ar trebui întreprinse pentru a îmbunătăți relațiile cu București, cred moldovenii.
Conform aceluiași sondaj, 18% dintre moldoveni au „foarte multă încredere” în Maia Sandu, șefa statului, 17,6% au menționat că „au o oarecare încredere” în Maia Sandu, iar 49% dintre respondenți au spus că „nu au deloc încredere” în președintă.
Al doilea în topul încrederii în politicieni este primarul capitalei moldovene, Ion Ceban (15,4%), iar 14,3% au spus că au foarte multă încredere în fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Clasamentul încrederii este continuat de ex-președintele Vladimir Voronin, fugarul Ilan Șor, prim-ministra Natalia Gavrilița și Igor Grosu, purtătorul de cuvânt al Parlamentului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 26.11.2022, 13:06
Romania så-si ajute proprii cetåteni si apoi så se gandeascå la "sprijin" cåtre altii.
Crisiana • 25.11.2022, 21:37
Ar vota acum daca Maia Sandu ar face un Referendu imediat. Romanii. Restul de cca 60% suntrusii lui Putin. Dupa ce va trece aceasta perioada grea sigur ar ramane jumatate, romanii . A fost la fel cu ,,Podul de flori,,. S-a dus podul, au profitat de el , si-au luat cetatenia romana sa poata pleca la munca in UE,nu i-a mai interesat.Pentru ca ei stiu mai bine decat noi faptul ca depind de Rusia si de Putin.Vechea generatie vorbeste ruseste, este filo-rusa.Daca Maia Sandu reuseste sa bage Rep Moldova in UE le va fi mai bine.Daca accepta ca si noi sa fie o tara de desfacere pentru marfurile UE. Daca UE acum ajuta Rep Moldova este un semn ca o intereseaa.Noi vom ramne tara de baza sa-i ajute. Chiar si atunci cand in Rep Moldova vor fi doar 20% romani. Ideea unirii cu Rep Moldova nu a gandit si nu gandeste unirea populatiei romane ci doar a teritoriilor.Nimeni pana acum nu a intrebat-o pe Maia Sandu daca in proiectele ei democratice a inclus si acela de sprijinire a populatiei romane din regiunile inca cu traditii romanesti.A scolii in limba romana. Nu cred ca apreocupat-o asa ceva. Nici pe Zelenski desi in Ucraina sigur mai sunt acum peste 900 mii de romani. In Bucuresti ucrainieni intalniti de mine vorbesc ruseste sau ucrainiana.Din pacate insa, noi romanii suntem mari Samariteni pentru straini si neintelegatori fata de ai nostri sarmani din tara.A fi uman nu inseamna sa-l pui pe strainul cu probleme ininte romanului tu cu probleme si el.Ci a incerca sa-i ajuti pe amandoi.