Între timp, Uniunea Europeană pune la punct cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, înainte de împlinirea a trei ani de la lansarea invaziei în Ucraina, la 24 februarie 2022.
Cele zece state sunt: Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România și Suedia.
„Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai curând posibil”, au susținut țările într-un document consultat de sursa citată.
„O alternativă la interzicerea totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc și a GNL, așa cum a fost deja stabilit în RePowerEU (n.r. – planul pentru reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili), potrivit aceluiași document.
Blocul comunitar a luat deja măsuri împotriva importurilor maritime de petrol din Rusia, însă până la acest moment nu a interzis importurile de gaz de la Moscova, întrucât unele țări din UE depind în continuare de acestea.
În plus, țările au mai precizat și că ar trebui ca petrolierelor ruse de GNL să nu li se permită acostarea în interiorul UE. Documentul a fost adus în atenție luni, 13 ianuarie, și de Bloomberg.
Totuși, sancțiunile trebuie aprobate de toate statele membre UE.
Amintim că ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a anunțat duminică că Ungaria plănuiește negocieri cu aliații pentru a contracara efectele sancțiunilor americane asupra tranzitului de petrol rusesc. Totodată, de curând, premierul slovac Robert Fico a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin.