Rând pe rând, la microfonul din Parlamentul European s-au auzit cuvinte nu neapărat de laudă despre România.
Socialiștii critică România
Vicepreședintele grupului socialiștilor, Josef Weidenholzer, a spus că situația politică din țara noastră este îngrijorătoare.
„Contăm pe faptul că veți sprijini Parlamentul European în ceea ce privește mecanismul pentru statul de drept și aplicarea acestuia. Urmărim cu îngrijorare situația politică din țara dumneavostră. Nu se cuvine să ne implicăm în politica internă, dar nu e bine când politica divizează. Sperăm că veți crea unitate. Tocmai de aceea, vă cerem să regândiți rolul SRI, rămășiță a regimului Ceaușescu. Ar fi un bun pas pentru liberalizarea României”, a spus socialistul, la Strasbourg.
Liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt, a făcut referire la „reformele dubioase din sistemul judiciar”, protocoalele secrete dintre SRI și instituțiile statului și la „subminarea luptei împotriva corupției”.
Drepturile LGBT, „nerespectate”
Referendumul pentru redefinirea familiei, drepturile comunității LGBT și violențele din 10 august au fost probleme ridicate de alți europarlamentari străini.
Toate au legătură cu modul în care România se raportează la drepturile omului, au spus aceștia.
„Să nu lăsați România să alunece pe panta naționalismului, cea pe care au ales-o anumite guverne. La referendumul din octombrie, românii v-au arătat că nu vor să fie ațâțați unii împotriva altora de un guvern. La protestele din 10 august, guvernul român a lansat gaze lacrimogene împotriva românilor„, a spus și Ska Keller, europarlamentar al grupului verzilor.
Și Tania Gonzalez Penas, din partea Grupului Confederal al Stângii Unite Europene, a dat ca exemplu negativ Ungaria și Polonia.
„Să nu urmați aceste model. La referendumul pentru familie, Guvernul a participat la ură, o latură retroagdă a socialismului. România dă dovadă că nu prea respectă valorile europene. Dle Iohannis, să fiți ferm când vine vorba de lupta împotriva corupției, să nu urmați calea pe care a luat-o guvernul dvs„, a spus europarlamentarul spaniol.
Drepturile romilor, pe lista reproșurilor
Europarlamentarii nu s-au oprit aici. Problema salariilor, câinii maidanezi uciși în masă, problema romilor și incluziunea socială a minorităților, dar și drepturile minorităților, în general, care nu sunt respectate la standarde europene.
Din partea Grupului Europa Libertății și Democrației Directe, eurodeputata italiană Rosa D‘Amato, a subliniat obligația ca cei condamnați pentru corupție să fie eliminați din administrația publică, iar denunțătorii să fie protejați.