În 2017, procentul din PIB cheltuit pentru Educație în România a fost de 2,8, cu 1,8 puncte mai puțin decât media Uniunii Europene, scrie Edupedu.ro citând Eurostat.
România face parte dintr-un grup de 6 state cu cheltuieli de sub 4% din PIB, format din Grecia, Italia, Slovacia, Bulgaria și Irlanda. Țara noastră ocupă ultima poziție și din acest grup, fiind ultima din Uniunea Europeană.
Cele mai recente date Eurostat sunt din 2017, dar acestea arată că pe parcursul a 22 de ani analizați, procentul alocat educației diferă de la un an la altul, dar nu a depășit niciodată 4,3%. Acest prag maxim a fost înregistrat în anul 2008.
În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4%. Din datele Eurostat se poate observa lipsa de constanță în alocările pentru Educație, acestea variind între 2,8 și 4,3% din PIB, scrie Edupedu.
În ultimii doi ani, care nu sunt analizați, încă, de Eurostat, Educația a avut în 2018 fonduri de 29,3 miliarde lei, reprezentând 3,1% din PIB, iar în 2019, alocarea, după rectificarea bugetară a fost de 38,2 miliarde lei, adică 3,6% din PIB.
Potrivit Legii Educației, adoptate în 2011, Guvernul avea obligația să aloce anual minimum 6% din PIB pentru Educație. Articolul 8 al acestei legei prevedea: „Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”. La scurt timp după adoptarea legii, acest articol a fost, însă, prorogat printr-o ordonanță de urgență și de atunci este mereu amânat.
Cel mai mare procent al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație, potrivit Eurostat, a fost în Suedia și Danemarca, 6,8, respectiv 6,5.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro