19% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani nu merg la şcoală, proporţia fiind aceeaşi de doi ani încoace. Cei mai mulţi elevi abandonează studiile în clasele a IX-a şi a X-a. Jumătate dintre ei au declarat că lasă şcoala pentru că sunt nevoiţi să lucreze, însă o fac fără forme legale. Doar 1% dintre copiii care lucrează au spus că au un contract de muncă.
România se află pe primul loc din Europa la capitolul părăsire timpurie a şcolii. Situaţia cea mai gravă e la sate, unde avem cel mai mare procent de copii cu vârste între 15 şi 18 ani care abandonează cursurile. În plus, studiul mai arată că 18% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani sunt încă în gimnaziu, în condiţiile în care ar fi trebuit să fie la liceu.
Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF, avertizează că abandonul şcolar are efecte devastatoare asupra unei comunităţi fiindcă aceasta va duce lipsă de cetăţeni productivi. De asemenea, ea propune ca soluţii pentru această problemă majorarea bugetului alocat educaţiei şi supravegherea gestionării acestuia, organizarea unor traininguri pentru profesori în scopul creşterii calităţii învăţământului şi facilitarea accesului la învăţământ.
În realizarea acestui studiu, UNICEF România a colaborat cu INS (Institutul Naţional de Statistică) şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Până în 2020, România şi-a asumat o ţintă ambiţioasă şi anume reducerea ratei abandonului şcolar al copiilor cu vârste cuprinse între 15-18 ani la 11,3%.
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News