Cele peste 1,1 miliarde de euro vor fi investite pentru stimularea asocierii producătorilor, refacerea structurii primare de irigaţii şi dezvoltarea învăţământului la sate.

Aceasta este cea de-a doua sesiune de consultare în cadrul proiectului „România competitivă”, cu tema „Agricultura” domeniul fiind unul dintre cele mai importante în condiţiile în care jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, potrivit unui document de lucru publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Reticența fermierilor face rău agriculturii

„Reticenţa fermierilor români de a intra în structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total) reduce economiile de scală şi îngreunează investiţiile în infrastructură. Mai puţin de 15% din suprafaţa amenajabilă cu sisteme de irigaţii este, de fapt, irigată în anul 2015, în timp ce schimbările de climă afectează grav recoltele în jumătatea de sud a ţării. Învăţământul profesional agricol a fost redus drastic din 1995, iar agricultorii români nu beneficiază de o consultanţă de specialitate conform practicilor din UE. Doar 7% au studii agricole”, potrivit Ministerului Economiei.

Până în 2020 se vizează creşterea la 20% a ponderii fermierilor mici şi mijlocii incluşi în structuri asociative cu scop lucrativ, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii principale de irigaţii pe o suprafaţă de 820.000 ha şi revigorarea învăţământului agricol şi a consultanţei agricole printr-o creşterea până la 20% a ponderii fermierilor cu studii agricole.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News