O nouă condamnare la CEDO pentru România, de data aceasta pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii și cel la un proces echitabil. Cazul judecat este cel al unui copil bătut de tatăl său și pe care autoritățile statului nu l-au apărat.

Dosarul ,,D.M.D contra României” a ajuns în fața magistraților europeni  în 2013, după ce mama copilului s-a judecat în țară timp de opt ani  pentru a demonstra că cel mic era agresat de către tată. Potrivit APADOR-CH, justiția din România a avut nevoie de cinci plângeri pentru a se mobiliza, iar, când a făcut-o, i-a dat tatălului o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

La momentul primei plângeri, copilul avea vârsta de trei ani. D.M.D s-a născut în 2001, iar părinții săi au divorțat în 2004. În primă fază, mama s-a adresat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București (DGASPC), care  a monitorizat cazul și l-a inclus pe copil într-un program de consiliere psihologică. Cum abuzurile au continuat, femeia a mers la Poliția din Capitală, unde a depus plângere de patru ori. De-abia a cincea oară, cazul a fost înaintat procurorilor. După doi ani de anchetă,  tatăl, care a negat acuzațiile, a fost achitat de către tribunal.

Conform acelei instanțe, „comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracțiune”.

În apelul făcut de mamă în 2009, instanța l-a audiat și pe minorul D.M.D, care a declarat că tatăl său l-a lovit, l-a încuiat într-o debara întunecoasă, că a aruncat apă pe el în timp ce dormea, că adesea era agresiv și cu mama lui, cu bunica sau mătușa maternă și că nu vrea să își întâlnească tatăl pentru că îi e frică de el.

Condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare de a doua instanță, tatăl a făcut apel, cerând și o examinare a copilului de către un medic legist. În urma readministrării tuturor probelor, Curtea a constatat că „faptele tatălui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate, sau aleatorii pe care părinții le pot administra copiilor lor minori, ci că au fost grave și i-au provocat copilului probleme de atașament”. Pedeapsa pentru tată a fost, totuși, de un an cu suspendare și interzicerea drepturilor părintești pe doi ani.

Decizia CEDO de condamnare a României arată că ,,nu poate exista compromis în condamnarea violenței împotriva copiilor, fie că este acceptată ca tradiție, fie că este deghizată în disciplină”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News