România urmează să le plătească cheltuieli şi costuri în valoare de 8.500 de euro lui Leonard Zăicescu, născut în 1927, şi Anei Fălticineanu, născută în 1929. Cele două persoane de origine evreiască locuiesc în continuare la Bucureşti, precizează CEDO în hotărâre.
În 2016, cei doi reclamanţi au aflat „din întâmplare” că doi foşti locotenenţi-colonei din Armata română au fost până la urmă achitaţi de către Curtea Supremă, în anii 90, cu titlu postum, după ce au fost condamnaţi, după 1945, la 10 ani şi 15 ani de muncă forţată cu privire la crime de război.
Ei au fost acuzaţi de participare la deportarea unor evrei români şi la Pogromul de la Iaşi, care a condus la moartea a mii de oameni într-o perioadă în care România era aliata Germaniei naziste.
România avea, înainte de război, a treia cea mai mare populaţie evreiască din Europa. În acest pogrom, în iunie 1941, mii de evrei au fost fost executaţi de militari, iar supravieţuitorii au fost înghesuiţi în vagoane de marfă ale căror deschizături au fost astupate. Fără apă, pe o căldură atroce, majoritatea au murit asfixiaţi.
Leonard Zăicescu este unul dintre puţinii supravieţuitori. Ana Fălticineanu, aruncată într-un ghetou, a supravieţuit, trăind ascunsă timp de trei ani.
În anii 90, Curtea Supremă a României i-a achitat pe cei doi militari pe motiv că „s-au conformat pur şi simplu ordinelor referitoare la deportarea evreilor români şi nu au fost implicaţi deloc în masacre de evrei, comise numai de către trupe germane”.
CEDO a stabilit că argumentele avansate de către Curtea Supremă română „sunt doar scuze sau eforturi de estompare a responsabilităţilor şi de a arunca asupra altei naţiuni vina Holocaustului, pline de dispreţ faţă de fapte istorice bine stabilite”.
Curtea stabileşte că Guvernul român „nu a furnizat motive pertinente şi suficiente în vederea justificării revizuirii unor condamnări istorice” şi conchide că achitările erau „excesive” şi „nu erau necesare într-o societate democratică”.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului este un tribunal internaţional însărcinat să sancţioneze încălcări ale Convenţiei europene de salvare a drepturilor omului, un text ratificat de 46 de state care fac parte din Consiliul Europei (CoE).
Foto: Profimedia