„Ministerul Apărării Naţionale salută semnarea de către Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) a contractului de achiziţionare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos (Olanda, n.r.), României şi Spaniei”, a transmis MApN.

„În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii”, precizează instituția condusă de Angel Tîlvăr.

Astfel, în cadrul acestei achiziţii multinaţionale consolidate, care utilizează principiile Iniţiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziţiona un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziţii.

Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre este de 1,09 miliarde de euro, fără TVA, „în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS”, menționează MApN.

Ce spune ministrul Tîlvăr

„Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Oficialul guvernamental precizează că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naţionale va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie.

„Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea şi menţinerea de către Armata României a unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente. România îşi îndeplineşte cu consecvenţă angajamentele asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE şi contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spaţiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, mai afirmă Tîlvăr.

Program comun, de peste 5 miliarde de euro, al mai multor țări NATO pentru achiziția celor 1.000 de rachete Patriot

Alianța Nord-Atlantică a anunțat miercuri, 3 ianuarie, că divizia sa de achiziţii urmează să sprijine un grup de ţări membre, printre care Germania, Olanda, România şi Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Acest contract, cu o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari, intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurilor sale.

Scopul acordului este de a creşte producţia în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene şi cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenţia NATO responsabilă de achiziţii şi sprijin pentru forţele armate.

„Salut acest anunţ oportun al aliaţilor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Creşterea producţiei noastre de muniţie este esenţială pentru securitatea Ucrainei şi a noastră”, a adăugat șeful NATO, potrivit Agerpres.

SUA şi Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurilor sale. Aceste livrări au epuizat parţial stocurile, iar SUA s-au văzut constrânse să ceară altor ţări, între care şi Japonia, să ajute la refacerea lor.

„Europa va produce singură 1.000 de rachete Patriot. Aceasta demonstrează un lucru – cooperarea europeană permite obţinerea de succese concrete”, a salutat titulara Ministerului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a cărei ţară este implicată alături de Germania, Spania şi România în programul NATO de achiziție comună.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News