Precizările vin în contextul în care mai multe țări au aplicat restricții la nivel mondial în cazul Huawei, de teama spionajului în favoarea Chinei.

SUA, Japonia, Australia și Nouă Zeelandă au interzis echipamentele Huawei în rețele 5G, din cauza riscurilor.

Un angajat al Huawei a fost arestat în Polonia, sub acuzația de spionaj, în vreme ce un raport al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Cehia, din decembrie 2018, avertiza cu privire la produsele Huawei și ZTE.

Danemarca a expulzat doi angajați Huawei, iar Norvegia a avertizat, la rândul său, despre riscul de spionaj, din cauza ”legăturilor apropiate” dintre companie și autoritățile de la Beijing.

Ce face România?

În aceste condiții, întrebarea care se pune este ce face România.

Președintele Klaus Iohannis vrea să discute problema Huawei în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Guvernul PSD-ALDE derulează mai multe proiecte și parteneriate cu China.

Libertatea a întrebat oficial mai multe instituții ale statului român, respectiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Serviciul Român de Informații (SRI) și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO):

  • În România există sisteme vitale (de comunicații, plăti etc) deținute de stat care să folosească echipamente Huawei?
  • Are de gând România să interzică folosirea echipamentelor Huawei în cadrul viitoarelor rețele 5G?
  • A fost făcută o evaluare a riscului privind echipamentele Huawei?
  • Aveți măsuri/recomandări pentru operatorii telecom care folosesc echipamente Huawei?
  • Aveți măsuri/recomandări pentru consumatorii care dețin smartphone-uri, tablete sau laptopuri Huawei?
Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității
Recomandări
Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității

CSAT a răspuns că întrebările noastre depășesc sfera informațiilor publice deoarece informațiile din domeniul siguranței naționale se exceptează de la accesul liber al cetățenilor. De asemenea, CSAT a menționat că ședințele instituției au caracter secret de stat.

Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a declarat marți că vrea să discute accesul Huawei la sistemele critice. Problema Huawei urmează să fie pusă pe masă la întâlnirea lui Iohannis cu președintele SUA, Donald Trump. Întrevederea va avea loc în data de 20 august, la Washington.

CERT-RO nu a răspuns deloc până la acest moment.

Și SRI a răspuns că informațiile cerute nu intră sub incidența Legii 544/2001 privind accesul la date publice.

SRI: ”Riscurile pot fi reduse prin politici de securitate”

Serviciul secret susține că riscurile pot fi manageriate dacă sunt implementate politici de securitate, iar acestea sunt respectate.

”Cu toate acestea, menționăm că securitatea cibernetică trebuie să reprezinte o prioritate pentru buna funcționare a sistemelor IT&C, iar vulnerabilitățile, riscurile și amenințările pot fi reduse semnificativ prin implementarea, respectiv asigurarea respectării, unor politici de securitate” – SRI.

Cum văd serviciile de securitate din România problema instalării de echipamente Huawei în sistemele vitale. „Riscurile pot fi reduse prin politici de securitate”

”În acest sens, măsurile de securitate cibernetică trebuie să fie implementate, respectate și independente de producătorul de echipamente IT&C”, potrivit SRI.

Reprezentanții Huawei nu au răspuns până în acest moment întrebărilor adresate de ziarul Libertatea.

PNL vrea blocarea Huawei

Partidul Național Liberal (PNL) anunța în luna martie că va declanșa o anchetă publică privind contribuția Huawei la infrastructurile critice ale României.

Deputatul Pavel Popescu, membru în comisia IT a camerei inferioare a Parlamentului, anunța atunci că PNL va încerca să blocheze participarea Huawei la licitația 5G.

Aceasta ar trebui să aibă loc în acest an și este organizată de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), condusă de fostul premier Sorin Grindeanu.

”Sincer, discuția în privința riscurilor legate de Huawei este lipsită de profesionalism în România. Nu contest raportul calitate-preț al echipamentelor Huawei, dar problema este de fidelitate” – deputatul Pavel Popescu.

„SUA, principalul nostru aliat, și o parte din țările NATO avertizează în ultimele luni în privința Huawei. Ei au o lege care îi obligă să coopereze cu serviciile secrete, iar acestea conlucrează la rândul lor cu cele rusești. Trebuie să alegem ce vrem”, spune Pavel Popescu.

Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea
Recomandări
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Bătălia pentru 5G

Disputele vizează instalarea de echipamente 5G, adică viitoarea generație de telefonie mobilă. Aceasta va permite viteze foarte mari de transfer, urmând să fie osatura care va susține în viitor sistemele de inteligență artificială sau mașinile autonome.

Cum văd serviciile de securitate din România problema instalării de echipamente Huawei în sistemele vitale. „Riscurile pot fi reduse prin politici de securitate”

Statele Unite sunt convinse că, datorită prețurilor avantajoase oferite, foarte mulți operatori din cadrul statelor aliate vor ajunge să instaleze echipamente Huawei.

Acest lucru ar putea permite guvernului chinez să spioneze state occidentale. SUA au arătat cu degetul o lege în privința securității care obligă companiile să colaboreze cu autoritățile de la Beijing.

Ambasadorul american în Germania a transmis recent o scrisoare autorităților de la Berlin în care a spus că SUA vor limita cantitatea de informații clasificate pe care o vor partaja cu serviciile secrete germane dacă această țară va alege Huawei pentru infrastructura 5G.

SUA au impus și sancțiuni dure împotriva Huawei. Companiile americane nu mai pot face afaceri cu grupul chinez decât dacă obțin aprobări speciale.

Acest lucru a făcut ca producătorii americani de cipuri, precum Intel, Broadcom și Qualcomm, să nu mai poată exporta semiconductori către Huawei. De asemenea, Google a blocat accesul Huawei la sistemul de operare Android, astfel că nu îl mai poate instala pe viitoarele smartphone-uri ale acestuia. În fine, Microsoft, nu mai poate livra Windows pentru laptopurile Huawei.

Acuzațiile de spionaj

De-a lungul timpului, Huawei a fost în centrul mai multor scandaluri. Cel mai recent este legat tot de spionaj.

Grupul Vodafone a descoperit breșe de securitate în routerele furnizate de Huawei în anii 2011 și 2012. Mai exact, software-ul furnizat ar fi permis Huawei să aibă acces neautorizat la rețelele wireless ale oamenilor.

Tot recent, Washington Post a scris că Huawei a ajutat Coreea de Nord să își creeze și să întrețină o rețea comercială wireless.

În anul 2004, Huawei a fost acuzată de către Cisco, cel mai mare grup de echipamente de rețelistică din lume, că i-a furat tehnologia și a implementat-o în routerele sale. Grupul american a renunțat atunci la proces, în schimbul promisiunii că Huawei va modifica produsele sale.

Cine este Huawei

Huawei este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații la nivel mondial, produsele companiei regăsindu-se în rețelele unora dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din lume.

Cum văd serviciile de securitate din România problema instalării de echipamente Huawei în sistemele vitale. „Riscurile pot fi reduse prin politici de securitate”

De asemenea, Huawei este al doilea producător de smartphone-uri din lume ca mărime, după Samsung, dar înaintea Apple.

Problema cu Huawei o constituie legăturile strânse pe care le are cu Guvernul chinez.

Fondatorul său este Ren Zhengfei, fost militar în cadrul Armatei Chineze.

De asemenea, Huawei derulează proiecte secrete împreună cu Armata de Eliberare a Chinei, iar o serie de angajați ai săi au fost conectați la proiecte de hackerire a unor obiective industriale.

La începutul acestui an, Departamentul american al Justiţiei a făcut publice 13 capete de acuzare împotriva directoarei financiare a companiei, Meng Wanzhou. Aceasta este fiica fondatorului și a fost arestată la domiciliu în Canada, la cererea anchetatorilor americani.

SUA acuză că Huawei a dorit și să fure secrete industriale și tehnologice ale operatorului T-Mobile SUA.

De asemenea, la târgul de electronice CES, FBI a derulat o operațiune sub acoperire pentru a prinde o serie de oficiali Huawei în flagrant.

Veniturile Huawei au crescut cu 23% în primul semestru din acest an, până la 58 de miliarde de dolari.

În anul 2018, grupul a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 100 de miliarde de dolari la venituri, ajungând la 107,13 miliarde. Câștigul net s-a ridicat la 8,8 miliarde de dolari.

Principalii competitori ai Huawei în domeniul echipamentelor de telefonie sunt Ericsson (Suedia) și Nokia (Finlanda).

Proiecte cu chinezii

Începând din 2013, România a demarat mai multe proiecte comune cu China. Cel mai important îl reprezintă construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro, împreună cu o companie din China. Aceasta va fi atât investitor, cât și furnizor al reactoarelor. Numele său este China General Nuclear Power Corp (CGN).

De asemenea, autostrada Comarnic-Brașov, proiect de 1,4 miliarde de euro, va fi construită de către statul român în parteneriat public-privat cu o companie din statul asiatic: China Communications Construction Company. Aceasta va lucra în consorțiu cu o firmă din Turcia, numită Makyol Insaat Sanayi Turizm.

În ultimii ani, România a dorit să cumpere și trenuri rapide din China și să construiască hidrocentrale, termocentrale și căi ferate rapide cu firme din țara asiatică, dar acestea nu au au depășit stadiul de proiect.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Știrileprotv.ro
Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 13 octombrie 2024. Trădări pentru Balanță. Transformări pentru Pești
FANATIK.RO
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 13 octombrie 2024. Trădări pentru Balanță. Transformări pentru Pești
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
GSP.RO
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
FANATIK.RO
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Observatornews.ro
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă
HOROSCOP
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI