Încă de la începutul pandemiei, Libertatea a decis să elimine semnele de exclamare în orice articol de pe site, o măsură împotriva panicii generale. 

Ca să nu întreținem un climat de irascibilitate, luni bune nu am pus semne de exclamare nici la articolele din alte domenii, sport, social sau actualitate.

Nici în acest moment nu folosim exclamarea în titluri la articolele legate de COVID-19. Astăzi, exercițiul acesta a fost mai dificil. Pentru că, atunci când compari situația României cu cea a altor țări, suferința populației și a sistemului sanitar este evidentă.

China raportează 15 cazuri pe zi și a ajuns la un total de 84.981 de bolnavi de COVID. 

România raportează peste 1.000 de cazuri noi pe zi și a ajuns la un total de 80.390. Dacă ritmul se menține, cu mare probabilitate vom întrece China la numărul de bolnavi în câteva zile.  

Nici la decese nu stăm mai bine ca tendință. România are 3.367 de oameni morți, cu un număr cotidian de 40-50.

China are 4.634 de oameni morți până acum, începând cu câteva luni înaintea noastră, iar numărul zilnic se menține de puțin peste 10.

Minciuna cântărește, însă chiar și așa noi stăm rău, comparativ

Românii știu, pe propria piele, cum mint regimurile comuniste. Beijingul nu este un reper de acuratețe în nici un fel. Însă chiar și ținând cont de acest reper, situația României este frapantă, pentru că noi avem 20 de milioane de locuitori, iar China, aproape 1,4 miliarde, de 70 de ori mai mult.

Pe 4 martie, China avea 80.000 de cazuri, iar noi, câteva.

Evident că, în aproape 6 luni, e imposibil, în viziunea a aproape întregii lumi medicale, să fi strâns China doar 5.000 de cazuri în plus, însă, oricum, evoluția e una descrescătoare, ceea ce în România nu se întâmplă.

Țara noastră stă rău, comparând tendințele, dar și numărul de decese, cu țări din aceeași zonă și cu sisteme medicale comparabile. Polonia are aproximativ 2.000 de decese la o populație dublă.

Avem de două ori mai mulți morți la milionul de locuitori față de Bulgaria, de trei ori față de Ungaria și de patru ori față de Croația.

Toate sunt țări UE, unde sistemele de raportare nu mai pot fi suspectate de mușamalizarea morților.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News