UPDATE joi, 15 decembrie, ora 17:00: Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită de lucru la Paris, i-a înmânat secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, memorandumul iniţial privind aderarea României la OCDE, potrivit Agerpres.
Cei doi înalţi demnitari au susţinut ulterior declaraţii comune.
După declaraţii, premierul Ciucă va participa în calitate de invitat la reuniunea Consiliului OCDE, într-o sesiune dedicată României, care reuneşte ambasadorii statelor membre ale Organizaţiei şi al Comisiei Europene.
Știrea inițială: În debutul ședinței de guvern de miercuri, 14 decembrie, premierul Ciucă a anunțat că România va depunde la Paris un memorandum privind aderarea la OCDE.
„Mulţumesc tuturor ministerelor şi instituţiilor implicate pentru modul în care au înţeles să îşi îndeplinească sarcinile ce le-au revenit în întocmirea şi realizarea memorandumului iniţial pe care mâine, 15 decembrie, îl vom depune la sediul OCDE de la Paris”, a spus premierul.
El a precizat că aderarea la OCDE „este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării”, iar România va face parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial.
„Mâine vom depune memorandumul iniţial, document foarte important, de care depinde coerenţa parcursului până la momentul derulării acelor etape de clarificare şi verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE”, a mai afirmat șeful Executivului.
La începutul acestui an, pe 28 ianuarie, Nicolae Ciucă a anunţat că deschiderea negocierilor de aderare la OCDE, după 18 ani de la depunerea candidaturii, este cel mai notabil rezultat pentru România după aderarea la NATO şi UE.
Ce va însemna pentru România aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
„Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare”, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Principalele avantaje ale aderării României la OCDE:
- apartenența la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea la nivel global a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine
- imaginea favorabilă a României atât faţă de marile economii ale lumii, cât şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene
- acces la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală
Eu făcusem un calcul privind intrarea în Schengen, pe o perioadă de 10 ani ar însemna cel puţin 0,5 puncte procentuale în plus la creşterea economică. Intrarea în OCDE, în schimb, ar fi ca intrarea în Liga Campionilor, adică o creştere medie de cinci puncte procentuale pe an, pe o perioadă de 10 ani.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, pe 6 decembrie:
România şi-a depus prima dată candidatura pentru aderarea la OCDE, care este cea mai importantă organizaţie economică din lume, încă din aprilie 2004.
Procesul de aderare la OCDE este unul complex, de durată, similar cu procesul aderării la Uniunea Europeană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro