Publicația citează un raport Eurostat care arată că un român din noi nu își permite o masă cu carne pe zi și nu au locuința încălzită, chiar dacă economia României a crescut cu 8,8% în cel de-al treilea trimestru, cel mai mare avans din ultimul deceniu.
Deși Bulgaria este cea mai săracă țară a Uniunii Europene atunci când împărțim Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, România are cea mai mare pondere a sărăciei în totalul populației.
Ce arată studiul Eurostat
Astfel, România are cel mai mare grad de sărăcie, 50% din populație fiind deprivată material sau social. Țara noastră este urmată de către Bulgaria (48%), Grecia (36%), Ungaria (32%) și Lituania (29%).
Bloomberg mai notează că nu este totul pierdut pentru statele din Estul Europei, din moment ce nivelul de sărăcie înregistrat în Cehia și Polonia a scăzut acum sub cel înregistrat în Franța și Marea Britanie.
Cel mai bine stau țările nordice: Suedia, Finlanda, Luxemburg, Danemarca și Olanda.
Potrivit Bloomberg, România trebuie să mențină ani buni pentru ca situația să se îmbunătățească, iar țara noastră să recupereze decalajele economice față de Occident.
Apar nori negri
Aceasta îl citează pe economistul Dan Bucșa, de la Unicredit Londra, responsabil cu cercetarea evoluției economice a țărilor din centrul și estul Europei. Acesta afirmă că sarcina de recuperare a decalajelor va fi mai grea pentru autorități.
Și asta pentru că ”Guvernul tăiat investițiile la cel mai mic nivel înregistrat, a eșuat în accesarea fondurilor europene și a creat incertitudine în sectorul privat prin schimbarea taxării”, spune Bucșa.
Acesta se referă la ”revoluția fiscală” aprobată de curând de Guvern: trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, dar și taxarea multinaționalelor și a micilor firme.
Pentru ca salariații să nu piardă la venitul net trebuie ca firmele să majoreze salariile brute cu 22%.