Anual, sute de straini bat la portile Romaniei pentru a primi statutul de refugiat.  Daca milioane de romani isi parasesc locurile natale si pleaca in Occident pentru o viata mai buna, refugiatii considera ca Romania le poate vindeca ranile si le va potoli foamea. Seka Rahimo, 23 de ani, din Irak, sustine ca in Romania s-a nascut pentru a doua oara.

Irak, Iran, Egipt, Somalia, Etiopia, Cuba sunt doar cateva state care din cauza razboaielor, economiei precare si chiar a regimurilor dictatoriale isi forteaza conationalii  sa emigreze. Romania este una din tarile dispuse sa ofere protectie oamenilor persecutati in locurile de provenienta.

Peste 800 de refugiati din toate colturile lumii traiesc in prezent in tara noastra. Haituiti ca niste caini in tarile lor, au fugit in Romania pentru a avea dreptul la o a doua sansa.

Seka Rahimo are 23 de ani si a primit statutul de refugiat in Romania. Nascuta in Irak, crestina, Seka a fost persecutata de extremistii islamici datorita convingerilor sale religioase. Zilnic era scuipata pe strada pentru ca nu avea capul acoperit sau ca purta pantaloni, lucru inadmisibil la o femeie intr-o tara musulmana.

‘Eram terorizata, aveam o frica animalica atunci cand trebuia sa ies din casa. Stiam ca voi fi umilita datorita credintei mele. Unii musulmani nu accepta sub nici o forma ca o femeie de-a lor sa nu aiba capul acoperit. Sa mai porti si pantaloni era un act de curaj nebunesc, povesteste Seka.

Printre sutele de mii de morti in  razboiului din Irak se numara si familia Sekai. In 2001 le-a fost bombardata casa, iar parintii ei au ars de vii sub ochii fetei. A fost cel mai cumplit moment prin care a fost nevoita sa treaca.

„Aici m-am vindecat de boli si de foame”

‘Am fugit din Irak doar cu hainele de pe mine si cativa bani sa-mi ajunga de drum. In 2002 am ajuns in Romania si am cerut sa-mi fie acordat statutul de refugiat.  Invat limba romana, iar in paralel engleza. Ranile pe care le am din Irak nu se vor vindeca niciodata. Romania m-a vindecat de boli, de foame, si m-a educat.

Refugiatii primesc cetatenia romana dupa 8 ani

Strainii care cer statutul de refugiat in Romania trebuie sa  dovedeasca ca au fost persecutati in tara de provenienta. Ofiterii de decizie din cadrul MAI le vor studia dosarul, iar termen de 30-60 de zile isi vor da verdictul.
Cei respinsi au dreptul sa mearga in instanta si sa faca recurs. Daca pierd si pe cale judecatoreasca, au termen doua saptamani sa paraseasca Romania. Cei care primesc statutul de refugiat sunt cazati in centre speciale, unde primesc un ajutor social din partea statului pana isi gasesc o slujba. Anual, chiar daca cerintele sunt de ordinul sutelor, doar 70 de persoane  primesc dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei. Dupa 8 ani, refugiatii au voie sa ceara sa li se acorde cetatenia  romana.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News