Tamas Papp, președintele asociației, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, la Târgu Mureș, că România este singura țară din care a reușit să promoveze un studiu pentru protejarea acvilei țipătoare mici, notează Agerpres.ro.
„Nu există în lume un pachet de subvenţii pentru protejarea acestor păsări. (…) În cadrul unui proiect LIFE, „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, în perioada 2010-2013, Grupul Milvus a efectuat un studiu cu privire la acvila ţipătoare mică şi am predat aceste observaţii la Ministerul Agriculturii. Pachetul a stat câţiva ani la Ministerul Agriculturii şi anul trecut a fost promovat”, a menționat, pentru sursa citată, Tamas Papp.
Astfel, fermele din județele din sud-estul Transilvaniei pot obține subvenții de până la 269 de euro pe hectare pentru terenurile transformate în zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina).
Ornitologii susțin că acvila țipătoare mică este o pasăre răpitoare diurnă care este o specie protejată pe motiv că numărul acestor înaripate este în scădere. Cu toate acestea, în țara noastră există una dintre cel mai mari populații de acvilă țipătoare mică din lume.
„În România estimăm prezenţa a 2.000-2.300 de perechi, ceea ce reprezintă 10% din populaţia mondială şi 22% din cea europeană. Acesta fapt se datorează faptului că natura din România este încă bogată, iar agricultura, în multe locuri, este practicată la scară mică, într-un mod prietenos cu natura. Acvila ţipătoare mică cuibăreşte în păduri bătrâne, pe arbori bătrâni şi înalţi, în apropierea zonelor propice de hrănire. Vânează pe pajşti şi pe terenuri arabile, iar hrana este formată din mamifere mici (şoareci), broaşte şi lăcuste. Nu se hrăneşte cu animale de gospodării, cum ar fi puii de găină, fiindcă nu vânează în localităţi. Îşi poate procura hrana de pe terenuri arabile alcătuite din parcele mici, unde vegetaţia nu o împiedică să vâneze. Nu vânează în terenurile cu porumb, rapiţă sau floarea soarelui”, a explicat Tamas Papp.
Potrivit sursei citate, fermierii care vor să obțină aceste subvenţii trebuie să încheie un acord pe cinci ani cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru plăţile compensatorii. Subvenţiile pentru terenurile agricole considerate ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică reprezintă una dintre noutăţile aduse Măsurii 10 – Agro-mediu şi climă începând cu anul 2018, pentru conservarea unor specii de păsări.
Arlie este cea mai cunoscută acvilă țipătoare mică din țară. Păsării i-a fost atașat un emițător satelitar, de trei ani și jumătate pentru a-i monitoriza migrația de primăvară, pe un traseu de 12.500 de kilometri din Namibia până în țara noastră.
sursă foto: sor.ro
Citește și REPORTAJ/Turnul de control naval, oamenii cu ochi de șoim care salvează sute de vieți anual – VIDEO