A luat foc chiar şi «polul frigului»

Până acum, focul a cuprins vegetaţia în 12 judeţe şi în Bucureşti. Cele mai mari incendii au fost înregistrate în Prahova, Alba, Braşov, Hunedoara şi Gorj. Au ars aproximativ 170 de hectare de vegetaţie, majoritatea în zona alpină. Straniu este faptul că seceta prelungită a aprins iarba uscată chiar şi în judeţele Covasna şi Harghita, adică zonele cele mai reci din ţară, supranumite “polul frigului din România”. În Harghita au ars săptămâna trecută 75 de hectare de pădure, iar în Covasna 3 hectare.

Delta Bucureştiului arde de două zile



Vegetaţia a ars cu putere, ieri, pe marginea Căii Văcăreşti / foto: Gabriel Miron
Iarba uscată din zona Văcăreşti, în apropierea lacului supranumit Delta Bucureştiului, a luat foc din cauze necunoscute, luni după-amiază. Două maşini ale pompierilor au reuşit să izoleze şi să stingă incendiul care ameninţa superpermaketul din imediata vecinătate, dar ieri, flăcările au izbucnit din nou. A fost nevoie de două intervenţii în forţă ale autocisternelor pentru a potoli flăcările care “înghiţeau” iarba uscată ca în savana africană.

Focarul din Bucegi, «bombardat» cu şapte tone de apă


După o săptămână de chin cu flăcările, un elicopter a reuşit să stingă focul din Bucegi
Incendiul din masivul Bucegi, care a izbucnit în urmă cu peste o săptămână, a fost localizat luni, după ce un elicopter a aruncat aproximativ şapte tone cu apă peste zona cuprinsă de flăcări. Pentru ca pe viitor să fie evitată extinderea unor astfel de incendii, autorităţile au anunţat ieri că Guvernul va aloca fonduri pentru achiziţionarea unui elicopter sau repararea elicopterelor aflate deja în folosinţa Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), aparate de zbor care să fie folosite în situaţii de urgenţă. (Cristi Neacşu)

În primele zile ale incendiului din Bucegi, autorităţile au crezut că pot stinge flăcările cărând apă cu sticlele, pe jos (foto mic)

ISU a interzis focul deschis

Seceta prelugită a uscat vegetaţia în cea mai mare parte a ţării. Deşi este vară, România nu mai e verde, ci galbenă, de la iarba care “a îmbătrânit” prematur. Acest lucru este foarte periculos, pentru că mulţi oameni sunt tentaţi să dea foc acestei vegetaţii, după un obicei vechi, care spune că cenuşa ierburilor uscate îngraşă pământul. “Este interzisă utilizarea focului deschis în locurile cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt”, ne-a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Iarba uscată se aprinde într-o secundă


Nu a fost nevoie decât de un chiştoc şi iarba a luat foc

Focul a cuprins foarte repede întregul smoc de iarbă

După cum se vede, flacăra produsă de acest “combustibil” e foarte puternică / foto: Gabriel Miron
Notă: Reporterul Libertăţii a stins focul cu apă după acest experiment

 
 

Urmărește-ne pe Google News