Un maxilar de umanoid descoperit pe teritoriul Romaniei de catre un grup de speologi romani, in februarie 2002, este considerat a fi cea mai veche relicva apartinand omului modern (Homo Sapiens Sapiens) care a fost descoperita pana in prezent, relateaza marti AFP, citata de Rompres.
Fragmentul uman fosilizat dateaza dintr-o perioada extrem de veche, cuprinsa intre 34.000 de ani si 36.000 de ani in urma, conform analizelor desfasurate de o echipa de antropologi americani. Maxilarul uman a fost descoperit intr-o grota din regiunea sud-vestica a Muntilor Carpati.
Maxilarul prezinta caracteristici generale comune cu fosilele de data mai recenta, descoperite in Africa sau in Orientul Apropiat si mai tarziu in Europa. Aceasta datare a cercetatorilor americani aduce un argument hotarator care contesta teoria conform careia leaganul umanitatii moderne este Africa, locul de unde primii oameni s-au raspandit in Orientul Apropiat si Mijlociu si apoi in India, pentru ca, mai tarziu, la sfarsitul ultimei glaciatiuni, sa urce in Europa si sa impinga populatiile de neanderthalieni cat mai spre nord. Cel putin pana cand vor fi facute alte astfel de descoperiri, acest maxilar confera Romaniei titlul de „leagan al omenirii”. Ramasita fosilizata a fost gasita de un grup de trei speologi romani care au comunicat descoperirea Institutului de speologie din Cluj, condus de Oana Moldovan, care apoi i-a contactat pe cercetatorii americani. Maxilarul a fost analizat in Statele Unite ale Americii, dupa care a fost inapoiat in Romania.