Conform unei analize a comenzilor în aplicația Glovo, România ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de comenzi de pizza și primul loc în Europa de Sud-Est.
Gigantul german de livrări este pe piață în 25 de țări și are în jur de 15 milioane de utilizatori, potrivit datelor din 2021.
În Italia, un milion de persoane folosesc cu regularitate aplicația. De altfel, Italia și Spania sunt piețele principale ale aplicației, în timp ce România se află pe locul al treilea, potrivit Economica.net.
Cele mai multe fiind livrate în București, unde se comandă în continuare mai multă pizza decât în Roma sau Barcelona.
După Capitală, vin tare din spate Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Oradea și Brașov, orașele unde se consumă cea mai multă pizza din România.
„În ceea ce privește gusturile, românii rămân fideli sortimentelor tradiționale, cele mai comandate tipuri de pizza fiind Diavola, Quattro Stagioni, Quatro Formaggi, Margherita și Capriciosa”, precizează cei de la platforma de comenzi online.
Recordul anual e 8 martie
Dacă ne întrebăm când sunt cele mai dese comenzi la pizza și aici există o statistică ce oferă un răspuns, vinerea și sâmbăta fiind zilele preferate ale românilor.
32% din totalul comenzilor fiind plasate doar în aceste zile. Momentul de consum preferat este în intervalul orar 19.00 – 21.00, atunci fiind plasate mai mult de o treime din totalul comenzilor.
Potrivit aceleiași analize, minutul de aur s-a înregistrat pe data 20 decembrie 2023 la 11.57, când s-a comandat, în medie, o pizza la fiecare 3 secunde și jumătate. Iar la nivel anual, 8 martie e ziua în care au fost livrate cele mai multe pizza: peste 24.000.
Cel mai mare fan al pizzei este din Iași. Doar în 2023, acesta a comandat 569 de pizza! Iar cea mai scumpă comandă de pizza înregistrată pe aplicația specializată în comenzi a fost în valoare de 3.958 de lei, plasată din Constanța.
Suntem campioni mondiali și la șaorma
Românii au comandat în 2022 o şaorma la 10 secunde, fiind livrate peste 3,31 de milioane de porţii în 2022, cu 60% mai mai mult decât 2021.
România ocupă primul loc la nivel global când vine vorba de consumul de şaorma din reţeaua aplicaţiei de livrare de 25 de ţări, iar la nivel local, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt oraşele în care s-a înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de şaorma în România. Cel mai mare fan al preparatului cu specific oriental este un orădean, care, în medie, a comandat şaorma de şase ori pe săptămână pe parcursul lui 2022.
Papanașii, cel mai comandat desert în 2023
Potrivit datelor făcute publice, papanașii ocupă prima poziție în topul preferințelor, fiind cel mai comandat fel de mâncare tradițional în 2023, de peste 140.000 de ori.
Pe locul doi se situează ciorba de fasole, cu 118.000 de comenzi, în timp ce micii completează podiumul cu 43.000 de porții comandate (de până la 4 mici).
Cele mai multe preparate tradiționale românești se comandă în București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca și Iași.
„De asemenea, românii preferă să comande mâncare tradițională cel mai des la prânz, intervalul orar cel mai solicitat fiind între orele 11.00 – 13.00, vinerea fiind ziua din săptămână în care se comandă cel mai mult preparate specifice românești”, anunțau cei de la Glovo într-un comunicat.
58% dintre români sunt supraponderali
Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport pentru 2022 care arată că 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii suferă de greutate în exces. Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă.
Aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, procentul fiind ușor sub media statelor membre ale Uniunii Europene. În plus, aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani de la noi în țară sunt peste greutatea normală, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.
„Pentru unele țări europene, se preconizează că în deceniile următoare obezitatea va cauza forme de cancer prevenibile mai des decât fumatul”, au precizat cei de la OMS într-un comunicat, publicat de Radio Europa Liberă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vandamii • 12.02.2024, 13:39
Supraponderal e acceptabil in limita bunului simt.. Problema este mai departe..