Sumar:
- Tot ce se știe despre atacul informatic care a afectat aproape 100 de țări
- Cum știi dacă virusul WannaCry ți-a afectat calculatorul
- Mai multe spitale din Marea Britanie, vizate de un atac informatic
- Atac cibernetic la MAE. Cine sunt hackerii de elită care au falsificat o adresă NATO
- Producția la uzina Dacia de la uzina Mioveni a fost oprită, în urma unui atac informatic
- Tot ce se știe despre atacul informatic care a afectat zeci de țări
- Cum știi dacă virusul folosit în atacul cibernetic ți-a afectat calculatorul
Un program de tip „ransomware” a afectat computere din aproape 100 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Italia şi Taiwan, iar mulţi experţi în securitate IT spun că atacurile cibernetice au fost corelate.
Hackerii din spatele atacului “WannaCry” cer plata echivalentului a 300 de dolari, în bitcoin, pentru deblocarea datelor. Dacă utilizatorii nu plătesc în termen de trei zile, suma se va dubla, iar dacă plata nu se face până pe 19 mai, datele vor fi şterse, au avertizat hackerii. Ei au ales să fie plătiți în bitcoin, tocmai pentru că această monedă virtuală este una greu de urmărit.
Primele informații despre atacul cibernetic de amploare au apărut din Marea Britanie, unde funcționarea sistemului sanitar a fost afectat. Ulterior, a ieșit la iveală că în total 99 de țări au fost ținta atacului “WannaCry”.
Rusia a fost cea mai afectat, ba chiar 1.000 de calculatoare ale Ministerului rus de Interne au fost virusate. Situația a fost evidențiată printr-un grafic realizat de cei de la Kaspersky Lab.
Potrivit experților, țara noastră se află pe locul nouă în topul țărilor afectate. Peste 45.000 de atacuri au fost înregistrate, potrivit site-ului citat. Cu toate acestea, numărul ar putea să fie mult mai mare, notează SecureList.