Deși titulatura de ”ţara tuturor posibilităţilor” este acordată de majoritatea Statelor Unite ale Americii, un american de 55 de ani, James Stewart, care stă de aproape 5 ani în România este de altă părere.
„De patru ani şi jumătate locuiesc la Giulvăz şi pot spune că am făcut o alegere înţeleaptă. Nu regret nimic”, susţine James Stewart, crescut la Chicago.
Americanul, așa cum îi și spun sătenii, și-a cunoscut soția în Germania, pe vremea când lucra în armată, și după ce a vizitat România s-a îndrăgostit iremediabil de plaiurile noastre.
”Ceea ce îmi oferă această ţară nu am găsit nicăieri. Aici e mai bine ca acasă, în America. E linişte şi nu ai nici un stres”, a declarat, pentru renasterea.ro, cel care a lucrat în armata terestră de la 19 la 39 de ani, pentru asigurarea securităţii bazelor militare din Orientul Mijlociu, dar şi la serviciile de antidrog şi antiterorism din Europa.
Prima dată a gustat din sarmale
Îți aduce aminte că la Giulvăz a gustat pentru prima dată sarmalele, de care auzise că sunt un fel de mâncare delicios.
„A fost primul contact cu ceea ce înseamnă să trăieşti în România şi mi-a plăcut nespus. Eu am fost crescut cu hamburgher şi steak, însă încet-încet, în meniul de bucătar am introdus ciorbele, salata de boeuf şi cea de vinete şi alte bunătăţi specifice, printre care şi prăjiturile”, povesteşte James Stewart.
Cea de-a doua bucurie pe care şi-a făcut-o „Americanul” la Giulvăz, după primul contact cu bucătăria românească, a fost munca în gospodărie.
„Mi-am luat aici o casă şi am început s-o renovez singur, cu puţin ajutor de la vecini. Încă n-am terminat tot ce mi-am propus să fac, dar nu mă grăbesc, căci această muncă – să construiesc şi să decorez cu propriile mâini – îmi face o deosebită plăcere”, mai spune el.
După aproape cinci ani în românia, americanul a început să se înțeleagă cu românii, deși recunoaște că uneori mai foloseste limbajul semnelor, și spune că starea proastă a drumurilor de la noi îl determină să iasă mai rar la cumpărături.
”În ţara natală, mergi la serviciu, apoi o pauză de cafea şi iar muncă. La sfârşitul programului ieşi la o pizza sau la un local, apoi te odihneşti pentru a doua zi. Iar mâine, e la fel, aceeaşi rutină. La Giulvăz, am posibilitatea să îmi renovez casa, să fac plajă în curte, să ies cu oamenii din sat la o bere, să cresc câini şi pisici, să mă simt liber…”, rezumă, pentru sursa citată, James Steward.
Sursa foto: renasterea.ro
Citește și: Gregorian Bivolaru, prima declarație după eliberare: „Vă așteaptă multe surprize spirituale minunate – unele în premieră”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro