Groapa de gunoi Glina de la marginea Bucureştiului este pentru unii o mină de aur. Ţiganii strâng de dimineaţă până seara fier şi cupru. Totul se face sub supravegherea unor “baştani” extrem de agresivi cu intruşii. Afacerea merge ca pe bandă, iar profiturile sunt substanţiale.

Oamenii de încredere ai regilor gunoaielor îi controlează la sânge pe ţiganii care strâng metale din groapa lor Groapa este păzită permanent de regii gunoaielor, care şi-au improvizat din deşeuri un cort. La umbra lui, stau relaxaţi şi aşteaptă ca “subordonaţii” să le dea partea din vânzarea deşeurilor

La groapa de gunoi Glina este forfotă mare în fiecare zi. Zeci de persoane de etnie rromă scormonesc, de dimineaţa până seara, printre deşeuri după cupru şi fier.

«Ne iau jumătate din ce câştigăm»

Undeva, la umbră, sub un cort improvizat, câţiva bărbaţi negricioşi şi bine legaţi urmăresc ca lucrul să se desfăşoare în condiţii optime. Ei sunt “regii gunoaielor”. Din vânzarea metalelor primesc un procent serios, aşa că grija zilei de mâine dispare ca prin farmec, fără prea multă muncă şi fără impozitare pe profit.

“Tot ce mişcă în groapa Glina se face cu acordul lor. Noi muncim pentru ei. Ni se permite să strângem fier şi cupru de un milion pe zi (n.r. – 100 de lei noi). Jumătate din câştigul nostru se duce în buzunarul lor. Toţi ţiganii din împrejurimi muncesc pentru ei. Eu mi-am băgat toată familia în groapă la strâns de fier vechi şi cupru. Câştigăm destul de bine. Un kilogram de fier vechi costă 0,69 de lei, iar cuprul poate ajunge şi la 19 lei pe kilogram. Vă rog să nu-mi daţi poza în ziar, că dacă află aştia că am vorbit, ne omoară şi pe mine şi pe toţi ai mei”, ne-a spus un rrom pe care l-am găsit la faţa locului.

Afacerea Glina îi îmbogăţeşte pe ţigani de ani de zile. Palatele lor răsar precum ciupercile după ploaie, iar autorităţile preferă să ţină în continuare ochii închişi.

Aşa arată o zi de lucru la Glina


În fiecare zi, rromii bat drumul spre groapa de gunoi


Ajunşi la “mina de aur”, scormonesc prin munţii de gunoaie după fier vechi şi cupru


După ce-şi termină treaba, coboară cu “marfa” în spinare spre locul în care îi aşteaptă alţi tovarăşi de-ai lor


Încarcă repede sacii în căruţa care-i aşteaptă ascunsă printre copaci


Apoi, pleacă spre casă, mulţumiţi că au făcut rost de marfă

Autorităţile nu vor să se implice

Reporterii Libertăţii au încercat să semnaleze problema autorităţilor. Reprezentanţii Primăriei Popeşti Leordeni ne-au spus că administrarea gropii nu ţine de ei, ci de “colegii de la Glina”. La rândul lor, membrii Primăriei de la Glina ne-au trimis înapoi la Popeşti Leordeni. Ca de obicei, autorităţile care ar trebui să se implice în rezolvarea acestei situaţii şi-au pasat responsabilitatea, fără să facă nimic concret.

 
 

Urmărește-ne pe Google News