Cuprins:
Cel mai mare producător chilian de carne de porc a venit recent în România pentru a încheia noi contracte cu fabricile locale. Procesatorii români preferă să importe de la distanțe mari din cauza prețurilor mai avantajoase.
Importurile de carne de porc din Chile sunt în creștere
„Au deschis o nouă piaţă de desfacere a cărnii de porc, în România. Şi au avut succes”, a declarat Julio Bravo, ambasadorul Republicii Chile în România.
Guillermo Garcia, un important producător de carne din Chile, a vizitat recent România și a semnat noi contracte cu fabricile de mezeluri locale.
„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm cantităţi şi mai mari de carne de porc pe piaţa de aici. E o piaţă importantă pentru noi, una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană”, a explicat el.
Cantități și prețuri în creștere
În 2023, 80 de containere cu carne de porc chiliană au ajuns în România. Fiecare container conține aproximativ 24 de tone. Prețul mediu pe kilogram este de 3 euro.
„Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în portul Constanţa”, a mai adăugat Guillermo Garcia.
Dragoș Frumosu, expert în industria alimentară, explică motivul pentru care procesatorii români preferă carnea din Chile: „Vine cu un preţ mai bun. Şi atunci, orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie”.
Reacții mixte din partea consumatorilor
Cumpărătorii români au opinii diverse despre importurile de carne din Chile. Unii sunt îngrijorați de distanța lungă de transport și impactul asupra calității cărnii. Alții consideră că România ar trebui să-și dezvolte propria producție de carne de porc.
În urma pestei porcine, România a ajuns să importe 80% din carnea consumată. Ministerul Agriculturii a anunțat planuri pentru redresarea sectorului porcin.
„O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. Vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc. Vom integra reproducţia”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
România a importat carne de porc în valoare de peste 500 de milioane de euro în primele șase luni din 2024
Dragoș Frumosu, președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, este însă sceptic față de aceste promisiuni.
„Este o glumă politică spusă în timpul campaniei electorale. Nu ai cum într-un an să redresezi sistemul. Nici în 4 ani”, a spus Frumosu.
Importurile de carne de porc ale României în prima jumătate a anului au depășit 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de doar 1,2 milioane de euro. Această diferență semnificativă subliniază dependența țării de importuri și necesitatea unor măsuri eficiente pentru revitalizarea producției interne de carne de porc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro