Banii vor acoperi sumele acordate de la buget pentru șomajul tehnic, programul de muncă flexibilă, schemele de ajutorare a liber profesioniștilor, dar și sporurile acordate personalului medical, arată Ministerul Finanțelor.

”În sedinţa de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană şi România, în valoare de 4,099 miliarde euro, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj într-o situaţie de urgenţă ca urmare a apariţiei epidemiei de COVID-19 (SURE)”, informează instituția.

”Dobânzi avantajoase ”

Împrumutul este pe 15 ani, iar dobânda va fi plătită de Comisia Europeană atunci când se va împrumuta pe piața liberă, la care se adaugă costurile suplimentare ale Comisiei.

Ministerul Finanțelor nu a precizat un procent exact, însă spune în comunicat că împrumutul este acordat la ”dobânzi avantajoase”.

Perioada de tragere este de 18 luni, iar creditul va fi disponibilizat în opt tranșe.

Valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu autoritățile.

Din partea României, acordul de împrumut va fi semnat de Florin Cîțu, ministrul finanțelor.

După semnarea de către ambele părţi, acordul va fi supus aprobării, conform legislaţiei în vigoare.

Cine s-a mai împrumutat la UE

Instrumentul pus la dispoziție de Comisia Europeană totalizează 100 de miliarde de euro.

Alături de România, au accesat finanţare prin intermediul acestuia alte 15 state ale Uniunii Europene, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia și Belgia.

Valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la 87,4 miliarde euro.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News