Nu este cazul și acum când țara noastră, care de astăzi folosește noul Sistem de Informații Schengen de a doua generație (SIS II).
Europarlamentarul Ioan Enciu, raportor al Grupului S&D din Parlamentul European pentru dezvoltarea SIS II a declarat, cu ocazia lansării noului SIS II) că acesta reprezintă o mare realizare pentru Uniunea Europeană. Sistemul este, de altfel, şi o condiţie fundamentală pentru buna funcţionare a spaţiului Schengen.
Ioan Enciu a subliniat ca „în sfârşit, SIS II intră astăzi în funcţiune cu întârzieri de mai mulţi ani, fiind iniţial programat să devină funcţional în 2007”. El a arătat că „aceste întârzieri au fost cauzate pe de o parte de managementul defectuos al Comisiei Europene iar pe de alta parte de slaba pregătire a unora dintre statele membre. România operează vechiul sistem SIS încă din 2010 şi a fost din nou printre statele membre cele mai bine pregătite pentru a face trecerea la noul sistem Schengen de a doua generaţie”.
Sistemul de Informatii Schengen II va fi unul dintre cele mai mari  metode privind schimbul de informaţii între autorităţi publice din lume. Acesta va fi gestionat de Agenţia IT a UE din Talinn, Estonia. Rolul SIS II este de-a stoca şi de-a schimba, între autorităţile competente ale statelor membre, informaţii şi alerte privind persoane implicate în infracţiuni transfrontaliere, persoane dispărute, obiecte sau acte furate sau pierdute.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News