• Admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen din 31 martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime, a fost votată pe 30 decembrie 2023 de Consiliul Uniunii Europene. Aderarea cu granițele terestre este încă blocată de Austria.

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica a prezentat duminică, 24 martie, condiţiile în care cetăţenii români vor călători spre ţări din Spaţiul Schengen începând din 31 martie, transmite News.ro.

Potrivit acestuia, aeroportul Otopeni este pregătit pentru Air Schengen.

„Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră”, a declarat Cornel Laurian Stoica.

Concret, de la 31 martie, românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare, a subliniat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.

În continuare, poliţiştii de frontieră se vor afla în aeroporturi şi vor face verificări inopinate, dacă au unele suspiciuni.

„Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria”, a mai spus Cornel Laurian Stoica.

Condiţiile de călătorie pentru minori

În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge direct către poarta de îmbarcare.

„Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent”, a precizat Stoica.

El a amintit care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul minorilor români.

„Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei”, a spus Stoica.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil, acord din partea ambilor părinţi, doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Cu toate că şi copiii nu vor mai efectua controlul de frontieră, însoţitorii acestora vor trebui să aibă la ei documentele de călătorie, în cazul unui control aleatoriu.

„Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul (…)”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

 
 

Urmărește-ne pe Google News