De ce Europa?

Motivele pentru pensionari pot fi nesfârșite: dorința de a experimenta cultura strămoșilor lor, faptul că s-au bucurat de vacanțe pe bătrânul continent și își imaginează că vor petrece mai mult timp acolo, clima, calitatea generală superioară a vieții, motivații politice, ideologice sau economice pentru a dori o schimbare radicală.

Europa este adesea asociată cu costuri ridicate ale vieții pentru călători, expatriați și rezidenți permanenți deopotrivă, în special în Europa de Vest și în țările nordice. Cu toate acestea, în timp ce unele țări europene sunt comparativ scumpe, multe altele sunt destul de accesibile, în special în comparație cu Statele Unite, notează Forbes.

Conform Biroului de Statistică a Muncii, un american de 65 de ani și peste cheltuiește 4.818 de dolari pe lună în Statele Unite. În vreme ce în unele țări europene, se poate trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1.000 și 1.500 de euro, mai scriu jurnaliștii Forbes.

România, „stil de viață foarte accesebil”

România se numără printre țările care apar aproape în unanimitate pe listele celor mai accesibile țări europene. Peisajele uluitoare, orașele pitorești și colorate se adaugă unui stil de viață foarte accesibil, remarcă Forbes.

„Capitala țării, București, s-a clasat pe locul 142 în clasamentul Cost of Living City Ranking 2023 realizat de compania de servicii financiare Mercer, care a inclus 226 de orașe din întreaga lume în ordinea de la cele mai scumpe la cele mai puțin scumpe locuri în care să trăiești”, mai scrie Forbes.

În București, chiria pentru un apartament cu un dormit costă în jur de 400 de euro pe lună, iar la utilități se adaugă 100 de euro.

În zone ale țării precum regiunea de nord, bugetul lunar pentru o persoană începe de la aproximativ 600 de euro, remarcă Forbes.

De la aderarea sa parțială la spațiul Schengen, România oferă, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, „o viză națională de lungă ședere care permite intrarea și șederea resortisanților țărilor terțe pentru o perioadă care nu depășește 90 de zile”.

Cetățenilor americani li se permite să viziteze România fără viză pentru un total de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni.

Forbes notează că țara noastră, deși face parte din UE, nu folosește moneda euro, „ceea ce este considerat de unii ca fiind unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară”.

În topul Forbes se mai regăsesc Portugalia, despre care spune că „este foarte populară în rândul pensionarilor”, Cehia, cu „proprietăți imobiliare foarte accesibile”, Bulgaria, „una dintre bijuteriile ascunse ale Europei”, și Spania, despre care jurnaliștii scriu că este „una dintre cele mai accesibile destinații pentru pensionare din Europa”.

Urmărește-ne pe Google News