„Relațiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel și cu comisarul european și celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Menținem o comunicare continuă cu toți partenerii noștri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completă la Schengen. Perspectivele celei de a doua etape depind însă și de factori care nu sunt în sfera de intervenție diplomatică a țării noastre, de evoluții și conjuncturi politice externe”, a afirmat Cătălin Predoiu într-un mesaj video postat de MAI.
El a adăugat că „decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca și decizia privind Air Schengen”. „Dar, în egală măsură, sunt convins că procesul este ireversibil și că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult”, a spus Predoiu.
Primele persoane fără controlul pașapoartelor pe Aeroportul Otopeni
Începând de duminică, 31 martie, românii care merg în țările Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră la aeroporturi și porturi. Mai exact, vor putea merge direct la porțile de îmbarcare, fără verificarea documentelor de călătorie la punctele de control ale Poliției de Frontieră. Vor rămâne însă controalele la bagaje.
Ministerul de Interne a publicat secvențe video filmate la Aeroportul Otopeni, după miezul nopții, cu primele persoane care au revenit în România fără să mai treacă prin controlul pașapoartelor.
Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi București, Valentin Iordache, a declarat că primul avion care a aterizat pe „Otopeni” după miezul nopții, și pentru care nu s-a mai făcut control de frontieră, a fost, „ușor ironic”, cursa Austrian Airlines de la Viena, cu trimitere la faptul că Austria s-a opus accederii României în Schengen.
„Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a spus Iordache.
Aderarea terestră la Schengen, incertă
Consiliul Uniunii Europene a votat pe 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen pe 31 martie 2024 doar cu frontierele aeriene și maritime. Nu există însă un calendar pentru accederea și cu granițele terestre, pentru că Austria se opune în continuare.
Surse guvernamentale au spus în decembrie 2023, pentru Libertatea, că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025, iar premierul Marcel Ciolacu a susținut că acest lucru se va rezolva la finalul acestui an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
neagoe • 31.03.2024, 22:44
,,Mare eveniment,, ,,mare realizare,,- praf in ochi ,manipulare , exagerare,, performanta la genunchiul broastei ca si consecinta a politicii dezastruoase romanesti after 89', indubitabil tratament UE pentru tara si natia ,,de mana a doua,,... Suntem in orgasme ca apartinem UE ,de la intrare pana in acest moment Romania este ireversibil KAPUT... ..La familia ,,onoreaza,, neinsemnatul eveniment, ca de obicei...
Denes • 31.03.2024, 19:22
Am intrat Spatiul Schenge prin influena undei decizi politice care protezeaza o structura de crima organizata transfrontalierain vare sunt parte -oameni politici din Romaia Germania SUA - care mi-a ucis tatal . Decizia nu apartine consiliului JAI asa cum au intrata Toate Tarile in Schenghel fie total sau partial . Aceasta intrare in Schengel aerian a Romanie prin decizia politica a Cosiliului Europei si nu prin decizia Consiliul JAI este FARA PRECEDENRT IN UNIUNEA EUROPEANA .
v3b0y • 31.03.2024, 16:35
Acum drum liber la traficul de carne vie, droguri și alte hoţii prin scoatere din ţară. ORICINE poate pleca in vest, inclusiv emigranţii ce au intrat din est ilegal. "Bună" treabă.