Aşa putem relansa economia

Se pare că, în viitorul apropiat, economia mondială va fi relansată prin expansiunea omenirii în Cosmos, iar cine este la masa tehnologiilor înalte are un viitor asigurat. Câştigul va fi adus, printre altele, de sateliţii de telecomunicaţii, de aplicaţiile în domeniile geografiei şi geologiei sau de mutarea anumitor tehnologii care au nevoie de temperaturi scăzute şi vid, cum sunt circuitele integrate, în spaţiul extraatmosferic. Una dintre industriile extrem de bănoase se anunţă “mineritul cosmic”, adică exploatarea corpurilor cosmice bogate în resurse minerale care sunt rare sau foarte greu de exploatat pe Terra.

Vom prelucra minereu pe Lună

Statele membre ale ESA, printre care şi România, vor avea prioritate la aceste tehnologii şi la beneficiile aduse de ele.
În acest moment, ţara noastră participă cu proiecte şi cu tehnologie. Exemplu: încă din 2010, societatea băcăuană World Machinery Works a produs un strung ultraperformant care realizează componenente pentru rachetele Ariane 5.
“Aceasta e dovada stadiului tehnologic real atins de ţara noastră. Trebuie menţionat că pentru fiecare satelit lansat de Ariane se primeşte redevenţă de proprietate industrială, ceea ce este foarte important. Expansiunea în Cosmos a omenirii a fost încetinită după evenimentele din 2011, prin relocarea fondurilor din acest domeniu către cercetarea militară. Acum lucrurile s-au schimbat, se preconizează că se vor relua programele de aterizare pe Lună, o aselenizare va avea loc în 2016, alta, în 2018. Expansiunea în spaţiul extraterestru se va desfăşura în mare parte doar cu roboţi, misiunile cu astronauţi fiind canalizate în special către mineritul cosmic. Asta înseamnă că asteroizii bogaţi în minereuri vor fi captaţi şi duşi pe Lună, unde vor fi făcuţi bucăţele şi transportaţi astfel pe Terra. Încă nu putem vorbi despre o colonizare propriuzisă a Cosmosului (oraşe spaţiale etc. – n.r.), care ar putea fi impulsionată doar de o posibilă întâlnire cu o civilizaţie extraterestră”, ne-a explicat Piso.
↑ Telecomunicaţiile, măsurătorile topometrice şi observaţiile geologice sunt doar câteva dintre serviciile pe care le oferă sateliţii trimişi în spaţiu de racheta Ariane
Aşa arată strungul românesc care prelucrează componente ale rachetei europene →

Racheta europeană Ariane 5, lucrată la un strung românesc

În anul 2010, societatea băcăuană World Machinery Works a livrat pentru ESA un strung care produce componente pentru rachetele de tip Ariane 5. Spre deosebire de majoritatea strungurilor, această maşinăunealtă e capabilă să creeze obiecte din metal de până la 6 metri în diametru, cu o precizie de câţiva microni. World Machinery Works a fost, înainte de revoluţia din 1989, Uzina de Maşini Unelte Bacău. După ce s-a transformat în societate pe acţiuni, actualul patron, Gabriel Cârciumaru, specialist în domeniul maşinilor unelte, a orientat uzina către exporturi de înaltă calitate, în special în China.

În jurul Terrei sunt 9.000 de asteroizi care ar putea conţine metale rare şi diamante

În anul 2003, Agenţia Spaţilă Japoneză a trimis în spaţiu sonda Hayabusa. Aceasta luat probe de pe asteroidul Itokawa, aflat la o distanţă de 300 de milioane de kilometri de planeta noastră, şi s-a întors cu ele pe Terra anul acesta. Astfel de sonde vor mai fi lansate pentru a detecta care dintre cei 9.000 de asteroizi din apropierea Pământului se pretează mineritului cosmic. Sunt vizate corpurile cereşti bogate în metale rare, cum ar fi aurul, dar şi în diamante.
Alături de minerit se dezvoltă şi tehnologiile legate de securitatea cosmică, respectiv modul de deviere a asteroizilor periculoşi pentru Pământ şi protejarea planetei de efectele nefaste ale activităţii atipice a Soarelui din ultimele trei decenii.
← În 2010, sonda Hayabusa a colectat mostre de pe un asteroid aflat la o distanţă de 300 de milioane de kilometri de planeta noastră

 
 

Urmărește-ne pe Google News