- Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională care are ca scop o viață mai bună a locuitorilor din statele membre, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv se apelează la realizarea unor politici publice comune;
- Printre statele care fac parte din OCDE se numără Austria, Canada, Belgia, Irlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii;
- Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România sunt statele care se află în prezent în curs de aderare la OCDE.
România a fost inclusă pentru prima oară în raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, iar datele arată că la majoritatea capitolelor, țara noastră este sub media OCDE.
Dacă ai 12 clase absolvite, câștigi cu doar 7% mai mult decât cineva care nu are studiile medii finalizate
22% dintre români nu termină liceul sau o școală profesională, față de media OCDE care este de 14%, arată raportul. În 2022, datele Eurostat au arătat că rata abandonului școlar în România a fost de 16%.
Cei care nu mai termină liceul nu sunt motivați financiar, căci față de cei care finalizează 12 clase câștigă cu doar 7% mai puțin, potrivit raportului.
Încă de la primele forme de învățământ sunt înscriși puțini copii. La creșe sunt înscriși 15% dintre copiii de 2 ani. Până la vârsta de 5 ani, 85% dintre copii ajung să fie înscriși în sistem, la mică distanță față de media OCDE, de 88%, mai scrie în raport.
România alocă printre cei mai puțini bani per elev, jumătate față de media OCDE
Sumele investite în învățământ în România sunt printre cele mai mici dintre țările incluse în raport. 2,7% din PIB a fost alocat de România pentru educație în 2020, comparativ cu media de 5,1% a OCDE. De asemenea, media OCDE cheltuită pe elev este de 12.647 de dolari pe an, pe când în România este mai puțin de jumătate, 5.956 de dolari pe an. La coada clasamentului se mai află și Columbia sau Turcia.
Țările care cheltuiesc cei mai mulți bani per elev sunt Austria, Danemarca, Islanda, Luxemburg și Norvegia, cu mai mult de 150.000 de dolari pe an.
Raportul mai arată că învățământul vocațional este mult mai frecventat de către tinerii din România, 32% dintre elevii care au vârsta între 15 și 19 ani fiind înscriși în programe de educație vocațională, față de media OCDE de 24%. Acest număr mai mare înseamnă și mai mulți bani investiți, adică un procent de 14% din totalul finanțării alocate instituțiilor de învățământ, cu 2% mai mult față de media OCDE.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!