Dezvăluirile New York Times se bazează pe o serie de e-mailuri, poze ale unor mesaje și alte documente, ce detaliază planurile de afaceri ale lui Hunter Biden din mai multe țări, documente prezentate de un fost partener de business al lui Biden junior, Tony Bobulinski, acum în tabăra lui Donald Trump.
În mare parte, planul de afaceri avea la bază un joint-venture între grupul din jurul lui Biden jr și compania chineză CEFC China Energy.
În România, așa cum arată documentele, parteneriatul includea și grupul de firme al lui Puiu Popoviciu. Scopul era crearea celui mai mare jucător pe piața imobiliară din România și din sud-estul Europei.
Baza planului, scrie G4media, erau terenurile din Băneasa deținute de companiile lui Puiu Popoviciu, descrise în plan drept “cel mai valoros și lucrativ teren din București și din întreaga țară”. Grupul din jurul lui Hunter Biden urma să dețină 5% din asocierea în care Popoviciu venea cu terenurile, iar compania chineză cu fondurile necesare expansiunii.
Planul de afaceri viza construirea unui uriaș complex imobiliar pe 100 de hectare de teren, cu componentă rezidențială, de retail și de birouri.
Pe lângă proiectul imobiliar Băneasa, planul de afaceri viza și extinderea rețelei de benzinării Rompetrol (pe care compania chineză era pe cale la acel moment să le cumpere) și achiziția pachetului majoritar de acțiuni la cele două aeroporturi de stat din București sau construcția unui nou aeroport.
Planul din aprilie 2017 a picat complet după condamnarea definitivă la 7 ani de închisoare a lui Popoviciu tocmai în dosarul Băneasa, condamnare venită în 2 august 2018. A doua zi după condamnare, o serie de surse apropiate anchetei au declarat pentru HotNews.ro că Popoviciu și alți oameni de afaceri români cu probleme în justiție încearcă să convingă congresmeni și oameni foarte influenți din establishmentul american că sunt victimele unor abuzuri.
Avocatul președintelui Trump, Rudy Giuliani, declara la sfârșitul lunii mai 2019 despre colaborarea lui Hunter Biden cu Gabriel Popoviciu că este “un caz care cere să fie investigat. Dacă nu va fi investigat, nu avem un sistem de justiţie egal în această ţară (Statele Unite – n.r.)”.
În ceea ce privește tranzacţia prin care KazMunaiGaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol către compania chineză China Energy Fund Committee (CEFC), aceasta a fost stopată în 2018 după ce fondatorul CEFC a fost arestat în China pentru acuzaţii de corupţie, iar compania plănuieşte să-şi vândă toate proprietăţile imobiliare pe plan global.
O dezvăluire anticipată
În urmă cu o săptămână, Mark Meadows, șeful de personal de la Casa Albă, a readus în atenția publicului teoria legăturilor financiare dintre familia lui Joe Biden și România și a atras atenția că această conexiune românească va fi dezvăluită.
“Mi se pare fascinant că o parte din banii care par să curgă spre familia Biden vin în principal din România, Ucraina și China, chiar cele trei țări în care Joe Biden a fost delegat special”, a precizat Mark Meadows în emisiunea “The Evening Edit” difuzată luni de Fox New.
Întrebat dacă a vrut să spună Rusia sau chiar se referea la România, Mark Meadows a răspuns: “Chiar am menționat România. Deci, cred că, în zilele care urmează să vină, veți vedea, de asemenea, o conexiune românească”.
Legăturile lui Hunter Biden cu Puiu Popoviciu fuseseră detaliate încă de anul trecut.
În luna mai 2019, The New York Times scria că Hunter Biden era una dintre țintele actualului lider de la Casa Albă, fiind atacat atât pe plan personal, cât și pentru afacerile sale care de multe ori au presupus ocuparea unor poziții care s-au intersectat cu cariera politică a tatălui său.
Printre aceste poziții s-a numărat și consilierea omului de afaceri român Puiu Popoviciu, scria NYT.
Hunter Biden a fost consilierul omului de afaceri român Gabriel (Puiu) Popoviciu, ale cărui afaceri cu imobiliare au devenit subiectul unei anchete, potrivit unor surse familiare cu contextul respectiv, mai scria publicația americană.
În același timp, chiar și Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a lucrat la firma de avocatură care a reprezentat interesele lui Puiu Popoviciu în perioada în care acesta era judecat în România.
În 2018, Giuliani a trimis o scrisoare președintelui Iohannis, șefilor Camerelor Parlamentului și premierului Dăncilă, prin care critica modul în care s-a făcut lupta anticorupție în România și prin care cerea amnistie pentru unii dintre cei condamnați.
Joe Biden neagă orice rol în afacerile fiului său
În acest moment nu există nicio dovadă că fostul vicepreședinte american și actual candidat, Joe Biden, ar fi fost implicat în vreun fel sau ar fi profitat de pe urma afacerilor la care participau fiul și chiar și unul din frații săi, James, scrie New York Times.
Documentele prezentate de Bobulinski și verificate de cotidianul american, nu arată în niciun moment o discuție care ar face referire la un eventual rol al lui Joe Biden.
Campania lui Biden a negat, de altfel, în mod direct că fostul vicepreședinte ar fi jucat vreun rol în aceste planuri de afaceri. Și chiar Joe Biden a subliniat în timpul dezbaterii finale electorale că nu a luat niciun ban din surse străine.
Mesajele dezvăluite de Bobulinski par să arate existența unei întâlniri între acesta, fostul vicepreședinte și James Biden, în mai 2017.
Campania candidatului democrat nu a făcut referire la această acuzație, dar a precizat că fostul vicepreședinte nu a discutat niciodată cu membrii familiei sale despre proiectul de afaceri cu companie chineză.
În același timp însă, observă New York Times, unele mesaje arată în mod clar că Hunter Biden considera că numele său este valoros și sublinia “brandul de familie” este un argument pentru importanța sa în cadrul afacerilor.
Afacerea Ucraina
Republicanii și Donald Trump au afirmat repetat că afacerile lui Hunter Biden în străinătate ar reprezenta un conflict de interese în condițiile în care acesta se folosea de influența numelui tatălui său.
Principala acuzație viza funcția ocupată de Hunter Biden în boardul companiei ucrainene de energie Burisma, într-un moment în care tatăl său, vicepreședintele Joe Biden, era implicat în stabilirea politicii externe pe tema Ucrainei.
Dar o investigație oficială derulată de republicani s-a încheiat cu concluzia că este “neclar” dacă rolul lui Hunter Biden a influența cumva politica administrației Obama și invers.
În timpul ultimei dezbateri electorale, articolele despre Biden i-au furnizat lui Trump muniția necesară pentru cel mai dur atac din campanie.