Penultimul loc la screeningul pentru cancer

Cu un indice de doar 37,7%, România depășește doar Bulgaria (26,1%) , în ceea ce privește screeningul pentru bolile oncologice.

Asta în timp ce majoritatea statelor occidentale înregistrează scoruri de peste 80%.  

Indicele European Cancer Screening Policy este calculat pe baza ratelor de screening pentru cancer mamar, col uterin și colorectal. România are următoarele rate:  9% pentru cancerul mamar, 39% pentru cancerul de col uterin și 3% pentru cancerul colorectal.

În schimb, Portugalia are rate de 80% la cancer mamar, 66% la col uterin și 41% la colorectal. Cele mai mari scoruri sunt în Slovenia (91,2%) și Portugalia (90,8%).  

Raportul subliniază ratele extrem de scăzute din România pentru cancer mamar și colorectal, în contrast cu standardele europene.

Harta privind scorurile indicelui politicii de screening al cancerului în fiecare țară europeană – Foto ECO

Zeci de mii de români mor din cauze oncologice

Anual, peste 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer, iar aproape jumătate mor. Numai în 2020, unu din șase decese din România a fost cauzat de cancer. 

„În România, anual sunt diagnosticate peste 95.000 de cazuri noi de cancer și au loc aproape 54.000 de decese”, arată o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică din 2023.

Concret, anul trecut, cancerul a fost a doua cauză de mortalitate în România, cu 46.370 de decese (19% din total). 

Cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată înregistrează cea mai mare mortalitate în rândul bărbaților din România. Principalele cauze de mortalitate prin cancer în țara noastră, în rândul femeilor sunt cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilor, arată Profilul de țară privind cancerul realizat de OECD.

Adică, fix cele pentru care înregistrăm rate mici de screening. 

Din 1 iulie, pacienții neasigurați au acces gratuit la servicii esențiale pentru depistarea și diagnosticarea cancerului.

Serviciile includ confirmarea diagnosticului în regim ambulatoriu sau spitalicesc, pe lângă pachetul minimal care le era oferit anterior.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News