„Ne coordonăm strâns cu partenerii strategici, în principal cu Statele Unite, dar şi cu Comisia Europeană şi cu ceilalţi parteneri europeni. Este un fenomen nou, cu intensitate maximă şi este suficient câteodată să urmărim cu maximă atenţie declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus sau a diverşilor actori care au diverse mesaje în această direcţie şi realizăm, de fapt, în secunda următoare, cum sunt preluaţi, de cine sunt preluaţi şi cum sunt răspândiţi, ca să spun aşa, în societate, mai ales prin canalele media, de social media”, a spus Luminița Odobescu, citată de news.ro.
Șefa diplomației române a adăugat că războiul dus de Rusia în Ucraina afectează în principal partenerii vulnerabili, dar şi statele europene, mai ales în perspectiva alegerilor. „Şi ştim cu toţii că atunci când sunt alegeri, state care au interese cum este Rusia şi nu numai, sau actori statali care au interese, utilizează aceste instrumente într-o direcţie pe care noi nu ne-o dorim”, a punctat Odobescu, făcând trimitere la dezinformări, manipulări și fake news.
Întrebată dacă statul român comunică suficient de clar, Luminița Odobescu a răspuns că Ministerul de Externe se străduieşte să facă acest lucru.
„Dar acest lucru priveşte întreaga societate. Este foarte important, într-un mediu extrem de complex şi dificil securitar, să lucrăm ca şi societate, să creştem rezilienţa societăţii, astfel încât cetăţenii noştri să poată să deosebească ceea ce este adevărat de ceea ce este fals în termeni de narativ”, a punctat demnitarul, adăugând că este foarte important ca și alte instituții ale statului să procedeze similar.
„Trebuie să crească şi capacitatea autorităţilor de a comunica, de a reacţiona şi de a prezenta într-o manieră transparentă, câteodată anticipativă, informaţiile necesare, astfel încât cetăţenii să facă deosebirea dintre ceea ce este falsul narativ rusesc şi ceea ce este adevărat”, a mai afirmat Luminiţa Odobescu.