„Depozitele sunt pline şi din păcate nu avem la dispoziţie un mecanism acceptabil care să facă posibilă amânarea livrării cel puţin a acestor doze, în condiţiile în care este aproape imposibil în momentul de faţă să le comercializezi. Multe state europene au depozitele pline”, a declarat ministrul sănătății, la o conferinţă de presă.
Medicul a precizat că în ianuarie și februarie s-au vândut 7,5 milioane de doze de vaccin, „care au însemnat o economie de aproximativ 150 de milioane de euro”, însă acum nu mai este posibil.
„Ideea noastră este să putem să găsim o abordare la nivelul Comisiei Europene, întrucât Comisia Europeană este cea care a încheiat aceste contracte iniţiale, cât să putem să găsim o soluţie în care să nu risipim nici vaccinurile, nici fondurile publice şi să le oferim în continuare celor care au nevoie de ele”, a mai spus ministrul.
Un document prezentat de Libertatea la finalul lunii martie a dezvăluit că România mai are de primit și de plătit vaccinuri anti-COVID în valoare de 790 de milioane de euro. Din decembrie 2020 și până pe 28 martie anul acesta, în România au ajuns 32.824.659 de doze de vaccin, conform datelor furnizate Libertatea de CNCAV.
Duminică seară, 17 aprilie, președintele PSD Marcel Ciolacu s-a declarat revoltat de faptul că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români, și a cerut ca cei responsabili să dea explicații inclusiv în fața procurorilor.
Ministrul Rafila a declarat la mijlocul lunii aprilie că două milioane de vaccinuri anti-COVID au expirat, iar autoritățile au fost nevoite să le arunce. Într-o altă declarație, pe 15 aprilie, Rafila a anunțat că doreşte renegocierea acestor contracte de achiziţie de vaccinuri, care sunt valabile până în 2023.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro