Cuprins:
Viktor Orban: Decizia pentru Schengen terestru, la Consiliul JAI din decembrie
La discuțiile informale care au avut loc la Budapesta, pregătitoare pentru Consiliul JAI de luna viitoare, au participat miniștrii de interne din Ungaria, România, Austria și Bulgaria.
Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 31 decembrie și are un rol decisiv în extinderea spațiului Schengen.
„Toate criteriile au fost întrunite şi toate barierele care au făcut imposibilă aderarea României la Spaţiul Schengen au fost eliminate. Asta înseamnă că am convenit că toate cele patru ţări vor munci necontenit ca de la 1 ianuarie România să devină membră a spaţiului Schengen, nu doar pe cale aeriană şi maritimă, dar şi terestră. Decizie pentru care este nevoie de toţi miniştrii de interne ai Uniunii Europene”, a spus Viktor Orban la declaraţiile de presă comune cu premierul Marcel Ciolacu, prezent și el la Budapesta.
Viktor Orban a adăugat că decizia oficială se va lua în Consiliul JAI de la Bruxelles din 12 decembrie, „unde preşedinţia ungară, în baza întâlnirii de astăzi, va înainta un memoriu, care va fi validat de miniştrii de interne UE”.
„Dacă toate merg conform planurilor noastre, atunci de la 1 ianuarie, dacă mă duc la domnul premier cu maşina, nu voi mai fi oprit la frontieră ci voi putea conduce maşina de la Budapesta la Bucureşti fără să fie vreun control, ceea ce va fi foarte important în viaţa noastră, a tuturor”, a conchis premierul Ungariei, potrivit news.ro.
Totuși, intrarea efectivă în Schengen terestru a României va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor, nu la 1 ianuarie 2025, pentru că mai sunt pași de parcurs din punct de vedere tehnic și juridic, potrivit informațiilor Libertatea.
La discuțiile din capitala Ungariei au mai participat președintele UDMR, Kelemen Hunor, și vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
Ce a spus Ciolacu după discuțiile cu Viktor Orban
Premierul Marcel Ciolacu, aflat lângă Viktor Orban, a spus că românii simt deja beneficiile intrării parțiale în Spațiul Schengen.
„Însă creșterea economică românească și ungurească va fi maximizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră, iar preluarea de către România a protecției granițelor parțiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv și asupra Ungariei”, a adăugat Ciolacu.
„Am avut acum câteva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România își asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de Interne astăzi din cele patru state implicate care sunt prezenți la Budapesta și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere”, a punctat el.
România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie
Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.
Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!