Pentru a-i face pe români să conștientizeze cât este de important să donezi sânge, Libertatea se implică printr-o campanie intitulată “Sânge din sângele tău”. Cu această ocazie, dr. Doina Goșa, Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre criza de sânge, care pune stăpânire, an de an, în lunile de vară, pe spitalele din țară, dar și despre beneficiile donării sau lipsa de personal din unitatea pe care o conduce.

Reporter: De câțiva ani, în lunile de vară, ne confruntăm cu o criză de sânge. De ce?

Dr. Doina Goșa: Întotdeauna a fost așa. Fiind perioadă de concedii, mulți oameni se gândesc la vacanță și poate își amână intenția de a veni să doneze. Pe de altă parte, și medicii își iau concedii vara și atunci numărul intervențiilor chirurgicale scade. Cu alte cuvinte, și cererea de sânge, în perioada de vară, este mai scăzută. Însă anul acesta nu s-a întâmplat așa. Cererea spitalelor a rămas constantă în condițiile în care nouă ne-a scăzut colecta. De aceea am făcut o campanie de promovare în luna iunie și, într-adevăr, s-a simțit. Am avut o perioadă cu un număr mare de donatori și am stat mai bine, însă acum, din păcate, numărul  acestora a scăzut din nou.

Reporter: În momentul de față, există suficiente rezerve de sânge în centru?

Dr. Doina Goșa:  Avem rezerve pentru urgențele mari, dar sunt mici, din păcate, pentru că nu putem controla situațiile de urgență din spitale. Se întâmplă uneori să rămânem cu doar câteva pungi în frigider, înainte de a valida următoarea colectă. Deci nu pot spune că avem o rezervă care să fie suficientă în cazul în care s-ar întâmpla, de exemplu, un eveniment nefericit, cu victime, care ar necesita transfuzii de sânge, așa cum s-a întâmplat la Colectiv. Atunci am avut în jur de 200 de pungi pe rezervă și am putut să dăm spitalelor imediat pentru pacienții arși. Plus că, după tragedie, au venit foarte mulți oameni și au donat. Însă, dacă în perioada verii s-ar întâmpla un eveniment nefericit, chiar dacă noi, în Capitală, avem puține pungi de sânge, am putea colecta de la centrele din jur și, până la urmă, am face față situației.

Reporter: Câți donatori fideli există în baza de date a Centrului de Transfuzii București?

Dr. Doina Goșa: Donatorii fideli sunt donatorii care vin în mod repetat, de două trei ori pe an, și donează. În prezent, avem aproximativ 10.000 de donatori, însă trebuie să vă spun că sunt insuficienți. Și asta pentru că ei sunt donatori de trombocite, iar cererea de trombocite a spitalelor este foarte mare și, pe de altă parte, acestea au o perioadă foarte scurtă de viață – 5 zile. Deci practic noi nu putem face un stoc mai mare de trombocite chiar dacă avem donatori, fiindcă ele expiră foarte repede. Din acest motiv avem nevoie de oameni care să vină în mod constant să doneze sânge, pentru ca noi să putem prepara trombocite.

Reporter: De câți donatori ar fi nevoie pentru ca spitalele să nu se mai confrunte cu crize de sânge?

Dr. Doina Goșa: Pentru a sta confortabil în ceea ce privește cererea spitalelor, cred că am avea nevoie de 500 de pungi de sânge pe zi. Asta înseamnă că, zilnic, ar trebui să vină la donare în jur de 700 de persoane, tocmai pentru că nu toți donatorii care se prezintă la centru sunt eligibili pentru donarea de sânge. Doar în felul acesta am putea acoperi cererea spitalelor.

Reporter: Pot fi donatorii fidelizați chemați în caz de urgență majoră?

Dr. Doina Goșa: Da, pot fi chemați. Noi avem o bază de date în care sunt înregistrate toate datele de contact ale donatorilor și, în cazul în care există urgențe, îi chemăm.

Reporter: Și răspund pozitiv?

Dr. Doina Goșa: Uneori da, alteori nu, depinde dacă sunt sau nu în localitate. De regulă, noi procedăm în acest fel în cazul grupelor negative și îndeosebi atunci când este vorba de B3 negativ sau AB4 negativ, care este, în general, foarte rar în populația generală.

Reporter: Care este cererea de sânge pe zi? Câți pacienți au nevoie de sânge într-o singură zi?

Dr. Doina Goșa: Cererea spitalelor este foarte mare, însă nu aș putea să vă spun câți pacienți au nevoie zilnic. Un pacient poate avea nevoie de mai multe pungi și de mai multe componente. Și asta pentru că sângele este procesat, iar din el se obțin trei componente: masa eritocitară, masa trombocitară și plasmă. În ultima perioadă ne confruntăm cu o creștere bruscă a cererii față de anii trecuți. Aș putea să spun că în ultimele trei-patru luni, cererea spitalelor nu numai că s-a dublat, ci este cam de 2,5 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Reporter: Să fie acesta un semnal de alarmă? Nu mai merg oamenii să doneze în spital?

Dr. Doina Goșa: Donatorii donează la Centrul de Transfuzii Sanguine din București sau în cele trei puncte de donare: Spitalul Universitar, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Floreasca. Însă, din păcate, sunt puține persoane care donează în spitale. Noi am deschis aceste puncte tocmai pentru a veni în sprijinul spitalelor, îndeosebi pentru aparținătorii celor internați care doresc să doneze și chiar pentru cadrele medicale din unitățile respective care, la fel, vor să doneze sânge. Ne-am gândit și la persoanele care stau în apropierea unităților respective și cărora le-ar fi mult mai ușor să doneze la punctele de recoltare de acolo. Din păcate, acest lucru nu se întîmplă, iar noi trebuie să acoperim cererea de sânge din spitale.

Reporter: De obicei, când există o campanie de mediatizare, câți donatori noi apar?

Dr. Doina Goșa: Depinde de campanie. Noi am făcut, de-a lungul timpului, foarte multe campanii de promovare a donării, dar impactul a fost mic! Însă anul acesta atât presa scrisă, cât și televiziunile au preluat mesajele noastre și le-au dat în mod constant timp de două-trei săptămâni. A fost o campanie de succes pentru că, practic, nouă ni s-a dublat numărul donatorilor!

Reporter: Cam câți oameni trec, zilnic, pragul centrului?

Dr. Doina Goșa: Acum recoltăm în jur de 150 – 180, maximum 200 de unități pe zi, ceea ce înseamnă că trec zilnic pragul 250-300 de persoane, deci cam la jumătate suntem. Și, din păcate, a scăzut colecta și la centrele din jurul nostru cu care noi ne mai ajutăm. Este o perioadă dificilă pentru pacienții din spitale.

 Reporter: Și, cu toate astea, spuneți că în ultima perioadă a scăzut, din nou, numărul donatorilor. Este din cauză că au scăzut și promovările mass-mediei?

Dr. Doina Goșa: Da, în momentul în care promovările au încetat, numărul donatorilor a început încet, încet să scadă și a ajuns la nivelul anului trecut.

Reporter: De obicei, din numărul donatorilor veniți, cam câți sunt apți?

Dr. Doina Goșa: De obicei sunt respinse de la donare cam 30 % dintre persoanele nou-venite. Și nu neapărat pentru că sunt bolnave. Însă criteriile de eligibilitate sunt numeroase, și ele trebuie să fie așa, pentru că este foarte important ca punga de sânge care ajunge la spital să fie sănătoasă și să nu mai creeze o problemă de sănătate în plus pacientului.

Reporter: Spuneți că donatorii nu trebuie să fie bolnavi, dar care sunt celelalte cauze pentru care sunt respinși de la donare?

Dr. Doina Goșa: Sunt multe. Donatorii pot să aibă greutate mică, pot să aibă hemoglobină mică fără să fie bolnavi. Noi avem un inel de hemoglobină, acceptat la donare, de 12,5 grame. La 12 grame, o tânără – de exemplu – nu poate fi considerate anemică, însă ea nu poate să doneze sânge. Nivelul hemoglobinei trebuie să fie un pic mai mare decât în mod normal, pentru ca noi să luăm o pungă de 450 ml de sânge fără să lăsăm donatorul anemic. Pe lângă hemoglobină, dacă potențialul donator a efectuat un tratament stomatologic în ultimele șase luni, nu poate fi primit la donare. De asemenea, doamnele aflate în perioada fiziologică sau cele însărcinate, la fel ca și o persoană foarte obosită sau cu tensiune mică, nu pot dona sânge.

Reporter: Care este cea mai căutată grupă de sânge?

Dr. Doina Goșa: Cea mai căutată grupă de sânge este, din păcate, și cea mai rară grupă de sânge: 0 negativ! De ce? Pentru că 0 negativ este grupa de sânge care poate fi transfuzată la absolut toate grupele de sânge fără teamă că s-ar produce o reacție transfuzională severă. Cea mai frecventă grupă de sânge este A2 pozitiv și 0 pozitiv. Deși sunt grupe frecvente de sânge, uneori putem avea probleme și la acestea, deoarece și numărul pacienților este mai mare.

Reporter: Dar boala care ”mănâncă” cel mai mult sânge care ar fi?

Dr. Doina Goșa: Cel mai mult sânge consumă cancerul, pentru că acești pacienți nu au nevoie doar într-o singură zi de transfuzii, ci susținut, mai multe zile. Mai sunt și intervențiile chirurgicale foarte mari, cum ar fi transplantul de ficat, unde este nevoie de foarte mult sânge.

 Reporter: Ce trebuie să știe oamenii care vor să vină să doneze sânge?

Dr. Doina Goșa:  Primul gând este acela că în orice moment se poate întâmpla ca cineva o persoană dragă sau chiar ea să aibă nevoie de sânge, iar dacă oamenii nu vin să doneze, nu-l va avea, pentru că sângele nu se poate produce în laborator. Noi suntem neputincioși dacă oamenii nu vin să doneze, pentru că sângele este un țesut viu, pe care doar omul ni-l poate da!

Din păcate, România stă foarte prost în ceea ce privește donarea de sânge față de țările europene. Suntem cu mult sub media europeană și a țărilor din jurul nostru, care să zicem că sunt la același nivel cu noi.

Reporter: Pe lângă faptul că poți salva o viață, este și benefic să donezi sânge?

Dr. Doina Goșa: Da, așa este! În primul rând, toți donatorii noștri sunt controlați din punct de vedere medical și atunci pot afla dacă suferă sau nu de vreo boală. Pe de altă parte, este un sentiment pozitiv atunci când donezi sânge și salvezi viața unui om. Și mai sunt persoane care au sângele mai vâscos, iar donarea le aduce numai beneficii… deci, practic, donarea de sânge nu face absolut nici un rău celui care o efectuează.

Reporter: Dacă de donatori duceți lipsă, în general, cum stați cu personalul  medical din centru?

Dr. Doina Goșa: Din păcate, nu este personal suficient. Noi lucrăm mult sub normativul elaborat de Ministerul Sănătății. Avem nevoie de personal în toate centrele de transfuzii din țară  pentru a crește colecta. În București sunt 46 de spitale publice, care s-au tot dezvoltat, și vreo 20 de spitale private care cer sânge de la noi… iar noi am rămas aceiași, cu personal puțin. Este foarte dificil să creștem colecta.

Reporter: Ce mesaj le transmiteți românilor?

Dr. Doina Goșa: În primul rând trebuie să se gândească la faptul că oricând, ei sau persoanele dragi lor, pot avea nevoie de sânge, și dacă nu-l avem, va fi greu de dobândit. Noi suntem o țară cu oameni buni, zic eu, așa cum am văzut în repetate rânduri când s-a întâmplat ceva. Solidaritatea umană pe care am văzut-o atunci când s-a întâmplat tragedia de la Colectiv… a fost extraordinar. Toată lumea a venit atunci să ajute, ceea ce înseamnă că avem un potențial uman uriaș, însă cred că oamenii se lasă așa, de pe o zi pe alta, și uită să vină să doneze. Eu le-aș recomanda românilor să spargă puțin cifra asta de sub 2% a numărului de donatori, să putem fi și noi o țară cu un număr suficient de donator, iar bolnavii să nu mai sufere. Și spun asta pentru că sunt cazuri în care operațiile programate sunt amânate chiar și două, trei săptămâni din cauza lipsei de sânge.

”Sânge din Sângele tău”, o campanie Libertatea

În fiecare an, în special în lunile de vară, în spitalele din România este criză de sânge. Pentru a veni în ajutorul bolnavilor și a Centrelor de Transfuzii din întreaga țară, Libertatea va lansa luna aceasta campania “Sânge din sângele tău”, care se va desfășura cel puțin până la finalul acestui an. Zi de zi, cu ajutorul cadrelor medicale și a pacienților care au avut sau au nevoie de sânge, vom încerca să-i facem pe români să conștientizeze importanța donării. În cadrul campaniei a fost lansată deja o pagină de Facebook, unde orice român care are nevoie de sânge sau cunoaște o persoană aflată în suferință, care necesită transfuzii, poate lăsa un mesaj de ajutor.

 

Urmărește-ne pe Google News