România a acumulat datorii de 102 milioane de euro la bugetul Agenției Spațiale Europene (ESA) în ultimii trei ani, potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Cercetării pentru Libertatea.

„Datoria înregistrată pentru perioada 2019-2022 este de 102 milioane de euro. Iată de ce s-a ajuns în această situație. În ultimii ani, cercetarea a fost reorganizată de mai multe ori și a fost condusă de un număr mai mare de miniștri decât în mod obișnuit (începând cu 2017 până în prezent, 12 miniștri, dacă numărăm și portofoliile interimare)”, conform Ministerului Cercetării.

Reprezentații Agenției Spațiale Române (ROSA) au purtat discuții cu toți oficialii din această perioadă, însă schimbările frecvente au dus la „lipsa unei continuități la nivel decizional cu privire la situația obligațiilor de plată”, potrivit ministerului.

Deși Guvernul promite din 2019 plata datoriilor, acest lucru nu a fost reușit nici până acum. Instituția condusă acum de Sebastian Burduja speră ca datoria să fie achitată în acest an, după rectificarea bugetară.

Foto: Facebook/Sebastian Burduja

Anul acesta, cu sprijinul pe care sperăm să îl avem de la Ministerul Finanțelor, dorim să plătim restanțele pe care România le are la bugetul ESA și să planificăm plata contribuției pentru următorii trei ani. 

Ministerul Cercetării:

Epopeea Ministerului Cercetării

Prin lege, plata contribuției României la bugetul ESA se face din bugetul autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare.

În acest moment, aceasta este Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Anterior, partea de cercetare exista în cadrul Ministerului Educației. La momentul constituirii coaliției PNL-USR, aceasta a fost separată și unită cu partea de comunicații și digitalizare într-un nou minister.

Datorii de pe vremea lui Dragnea

România a început să înregistreze restanțe la plata contribuției începând cu anul 2017, când România era condusă de guvernele PSD, dirijate de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea.

Ulterior, în 2018, România a pierdut dreptul de vot în Consiliul ESA.

Un proiect de Hotărâre de Guvern din 2019, elaborat de Ministerul Educației, arăta că „este pentru prima dată în istorie ESA, de la înființarea sa în 1975, când un stat membru ajunge în această situație”.

Buget anual de 7 miliarde de euro

Contribuțiile statelor adună 4,6 miliarde de euro, dar bugetul total al agenției este de 7,15 miliarde de euro, potrivit SpaceWatch. Pe lângă contribuțiile statelor, aceasta mai are parte de finanțare și din partea Uniunii Europene și alte venituri.

Contribuția anuală a României reprezintă aproximativ 1% din contribuțiile statelor membre la bugetul ESA. 

85% din sume se întorc în proiecte

Din totalul contribuțiilor, României i se întorc 85-90% din sume, prin contracte pentru proiecte câștigate de entități din România.

Reprezentanții Ministerului Cercetării susțin că studiile economice arată că investițiile în domeniul spațial au un factor de multiplicare între 4 și 15. Cu alte cuvinte, orice euro investit în cercetarea spațială aduce în economie între 4 și 15 euro. 

Industria spațială va ajunge la afaceri totale de o mie de miliarde de dolari până în anul 2040, potrivit unei estimări din luna mai a băncii americane Citigroup, citată de CNBC.

 
 

Urmărește-ne pe Google News