Regulamentul UE 2023/1115 privind comerțul cu lemn și produse asociate cu defrișările (EUDR) cere ca majoritatea companiilor europene care importă lemn, ulei de palmier, cauciuc și alte mărfuri similare să demonstreze că produsele nu provin din terenuri defrișate ilegal și nu contribuie la degradarea pădurilor.

Legea cere, de asemenea, autorităților naționale să efectueze controale regulate și să acționeze rapid împotriva companiilor care nu se conformează; sancțiunile includ amenzi de până la 4% din cifra de afaceri anuală a companiei.

Oficialii UE spun că EUDR ar trebui să-i asigure pe consumatorii europeni că mobilierul, batonul de ciocolată sau cafeaua lor nu au contribuit la distrugerea pădurilor tropicale prețioase din altă parte a lumii.

În România, țară care găzduiește cea mai mare pădure seculară din Europa și unde tăierile ilegale și traficul de lemn sunt subiecte fierbinți, nu sunt suficienți inspectori pentru a controla exportul de lemn provenit din defrișări ilegale, așa cum prevede un regulament european care urmează să se aplice începând cu anul viitor, scrie sursa citată.

Garda Națională Forestieră, cea care are sarcina de a controla companiile care fac comerț cu lemn și produse de lemn, recunoaște, prin vocea șefului său, că e neputincioasă.

Eugen Gioancă: „Nu există suficient personal”

În momentul de față, nu există suficient personal în Garda Forestieră Națională și Gărzile Forestiere pentru a verifica operatorii și comercianții care introduc sau intenționează să introducă pe piață cherestea sau produse din lemn în conformitate cu prevederile noii legi.

Eugen Gioancă, inspector general adjunct la Garda Forestieră Națională

În mod similar cu România, personal nu e suficient nici la Agenția Federală de Mediu din Belgia (10 posturi), Autoritatea pentru Siguranța Produselor Alimentare și de Consum din Țările de Jos (7 posturi) sau Oficiul Federal pentru Agricultură și Alimentație din Germania, care a făcut, în medie, doar 200 de controale anual, din 2010.

Johannes Zahnen, inginer de mediu care lucrează pentru World Wildlife Fund, susține că noul regulament UE reprezintă un potențial „pas înainte” în lupta împotriva defrișărilor, dar numai dacă este pus în aplicare în mod corespunzător.

„Indicii că nu este luat în serios. Ar fi un dezastru”

Legea poate fi „o pârghie pentru a minimiza distrugerea pădurilor”, a declarat Zahnen.

Cu toate acestea, dacă guvernele nu alocă suficient personal, „acesta ar fi un prim indicator că EUDR nu este luat în serios”, a spus el. „Asta”, a spus el, „ar fi un dezastru”.

În Europa, reprezentanții industriei lemnului speră că noua reglementare, care intră în vigoare la sfârșitul anului va pune capăt, în sfârșit, comerțului controversat.

Citește integral ancheta Conxt.ro, integral aici

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News