„În lumina evaluării sale cu privire la compatibilitatea juridică și la îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro”, arată raportul de convergență al Comisiei.
Practic, situația României a rămas neschimbată din anul 2020, iar țara noastră nu a înregistrat absolut niciun progres. Autoritățile au renunțat să își mai propună un termen pentru adoptarea euro, deși mențin acest angajament, potrivit g4media.ro.
Guvernul susține că prioritatea, momentan, este „revenirea economică și socială post-pandemie COVID-19 și diminuarea efectelor negative generate de conflictul militar din Ucraina”.
În ianuarie, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a spus la Digi 24 că anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro.
Ce este raportul de convergență al Comisiei Europene
Acest instrument oferă o evaluare a progreselor înregistrate de țările care vor să adopte moneda euro și stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la aderarea la zona euro, se arată pe site-ul Comisiei Europene.
„Toate statele membre pentru care nu se prevede o clauză de neparticipare (ca în cazul Danemarcei) s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro imediat ce îndeplinesc condițiile necesare. Este însă la latitudinea fiecărei țări cum își planifică parcursul către moneda euro, nefiind prevăzut niciun calendar în acest sens”, a transmis Comisia Europeană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro