„Nu mai înregistrăm niciun caz de refuz al predării. În trecut, aşa cum cunoaşteţi, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condiţiile proaste din penitenciare. În prezent, direcţia pe care o urmează procedurile legale pe fugar este favorabilă României, pentru că, aşa cum ştiţi, în ultima perioadă, foarte mulţi fugari au fost predaţi României, indiferent care este numele acestora”, a spus Gorghiu, într-o conferință de presă, potrivit news.ro.
Ea a precizat că Administrația Națională a Penitenciarelor a avut un rol important în decizia de extrădare pentru că a oferit garanţii cu privire la condiţiile de detenţie.
Referitor la colaborarea cu Italia, țară în care se află mai mulți fugari români, ministrul justiției a susținut că există o bună cooperare judiciară între cele două țări. „Apreciez maniera în care cooperarea judiciară în materie penală între România şi Italia funcţionează în ultimele luni”, a mai spus ea.
Recent, Gorghiu a spus că persoanele fugite în Italia înainte ca instanța de judecată să îi condamne la închisoare nu pot fi aduse în țară pentru ispășirea pedepsei decât dacă sunt mai întâi „localizate”, iar acest lucru nu îl pot face autoritățile române.
Autoritățile de la București nu au reușit în ultimii ani să aducă în țară mai mulți fugari condamnați definitiv la închisoare cu executare și aflați în Italia, cum ar fi Alina Bica, Mario Iorgulescu, Ionel Arsene și Dragoș Săvulescu.
În acest moment, Arsene este aproape de extrădarea din Italia, dar Curtea de Casaţie italiană va lua decizia, iar pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis un nou mandat european de arestare, urmând ca instanţele din Italia să analizeze extrădarea.