„Mai poate România evita o criză economică de proporţii? Nu. Din punctul meu de vedere se îndreaptă rapid spre o economie cu dobânzi mari, depreciere, inflaţie. Acesta este singurul rezultat al populismului şi incompetenţei, oricând şi oriunde”, a scris Cîţu, sâmbătă, pe Facebook.

Cîțu, care este și președinte al comisiei economice din Senat, arată că în ultimii trei ani statul şi-a triplat necesarul de finanţare pentru cheltuieli curente.

„Economia României trăieşte de pe o zi pe alta. Într-un an de zile Liviu Dragnea a adus economia României la mâna finanţatorilor străini. Fără a se împrumuta lunar, economia României intră în colaps. În 2018 necesarul de finanţare este de 74,7 miliarde lei. Bani atraşi cu dobândă din ce în ce mai mare de la finanţatori care deja au mirosit dezastrul în care se află situaţia financiară a României. În 2015, necesarul de finanţare era de 60 miliarde lei împărţit astfel: 10 miliarde deficitul bugetar şi restul de 50 de miliarde administrarea datoriei publice. În 2018, necesarul de finanţare de 78 miliarde lei este împărţit astfel: 28 miliarde lei deficitul bugetar şi restul de 50 de miliarde lei administrarea datoriei publice. Ce ne spune această structură? În doar 3 ani, începând cu 2016, statul şi-a triplat necesarul de finanţare pentru cheltuieli curente”, a spus senatorul.

Potrivit lui Cîțu, ”fără a se împrumuta statul român intră în colaps”.

”Plata pensiilor şi a salariilor este la mâna investitorilor străini. Dar şi mai rău, ticăloşia lui Dragnea constă în faptul că se împrumută cu dobândă din ce în ce mai mare pentru a plăti salarii şi pensii astăzi”, a mai precizat senatorul PNL.

România a încheiat cu un deficit de 4,46 miliarde de lei primele trei luni, față de un excedent de 1,5 miliarde de lei în primul trimestru al anului trecut, potrivit exceuției bugetare publicate de către Ministerul Finanțelor. Veniturile au crescut cu 11%, dar cheltuielile au avansat cu 22%.

Deficitul bugetului general consolidat conține atât bugetul de stat, cât șI bugetele de pensii, șomaj șI sănătate.

Pe primele două luni, execuția bugetară arăta un deficit de 5,5 miliarde de lei.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,9 miliarde lei, de aproape 3 ori mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

În ciuda creșterii economice foarte mari, în România ”duduie” și sărăcia.

Citește și: FOTO | Numele bebelușului regal este un tribut emoționant al Prințului William față de mentorul tatălui său. Cine a fost Lordul Louis Mountbatten

 
 

Urmărește-ne pe Google News