Cea mai mare problemă este în mediul rural. În toată țara, sunt 500 de localități care în prezent nu au medic de familie. Cele mai multe dintre aceste se află în zone defavorizate.
„Media de vârstă a medicilor de familie din România este în jur de 55 de ani și în unele zone de 58 de ani. Majoritatea, 90 la sută, sunt femei”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie din România.
Pentru a profesa, tinerii absolvenți de Medicină sunt obligați să urmeze un program de rezidențiat timp de patru ani, dacă optează pentru specializarea medicină de familie. Cei mai mulți optează să profeseze în marile orașe.
„Un rezident de anul IV, conform cifrelor publicate în proiectul de lege a salarizării, va avea un salariu de 6000-7000 de lei. În momentul în care tânărul medic își va termina rezidențiatul, își va da examenul și se va duce să profeseze într-un cabinet de medicină a familiei, brusc venitul lui va scădea la 2000-3000 de lei”, a explicat dr. Tănăsescu.
România nu va mai avea medici de familie. Cei mai mulți dintre tinerii medici aleg să plece în străinătate
În aceste condiții, mulți dintre tinerii medici aleg alte specializări și pleacă din România. Statisticile arată că peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat în străinătate în perioada 2009-2015.
„În prezent, în sistemul de sănătate există 231.000 de salariați, din care avem 14.000 de medici și, ca să faceți o comparație, tot 14.000 de medici au plecat în perioada 2009 — 2015 din România. Deci, câți medici mai sunt în prezent în sistemul de sănătate, tot atâția mai sunt probabil și peste hotare. Cel mai grav este că au ajuns să profeseze în alte meserii. Sunt medici care poate acum sunt ospătari, îngrijitori, poate sunt în alte domenii, iar statul roman cheltuie o avere ca să pregătească un medic. Pe cei mai buni, cei din afară îi fură și îi folosesc foarte bine în sistemul lor de sănătate”, a precizat, pentru Agerpres, Viorel Hușanu, președintele SANITAS București.
Sindicaliștii susțin că bugetul în domeniul sănătății reprezintă 4,6 la sută din PIB, adică aproape șapte miliarde de euro. În 2017, salariile medicilor din spitale au crescut cu aproape 30 la sută, însă finanțarea medicilor de familie a stagnat.
„Finanțarea asistenței medicale primară, care se referă la medicina de familie, a lăsat pe loc tot ce înseamnă veniturile asistentelor și medicilor de familie, și nu există absolut creștere. Există o creștere de 8 la sută care acoperă diferența costurilor la utilități și nimic pentru venituri”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu.
Dintre cei 40.000 de medici pe care îi mai are România astăzi, 13.000 activează în spitale.
„Restul medicilor din România nu sunt salariați bugetari și nu primesc nimic. Noi nu avem salarii, avem venit”, a menționat dr. Tănăsescu.
Medicii de familie vor ca guvernanții să reformeze sistemul sanitar pentru ca pacienții să nu mai aglomereze spitalele, ci să se trateze din timp în cabinetele medicale.
„Este aberant să se privească sistemul de sănătate românesc exclusiv prin prisma spitalului. Eu bănuiesc că nu se dorește o nație de spitalizați”, a conchis dr. Rodica Tănăsescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro